15 mars 2012

Årets kock/ -Gastro 2012 del 2


Årets kock i Finland blev: Eero Vottonen från G.W Sundmans!

...och igår delades Michelinstjärnorna ut. Vi fick veta (det berättade Sasu Laukkonen för oss, under sin föreläsning) att ekologiska restaurangen Maaemo i Oslo fått två!!  Fint presterat då den är så ny! Finland fick inga nya stjärnor men fick behålla de tidigare. Inga nya stjärnor till Sverige heller.
Michelinregnet öste däremot  i Danmark som väntat. Bl.a den danske kocken Rasmus Kofoed som vann Bocuse d´Or senaste år lyckades få en stjärna till sin ekorestaurang Geranium.


Grattis!

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Grattis Eero. Angående Maaemo, lite synd bara att Norrmännen av alla är de som tycker att maten är för dyr och fancy där, (visserligen är den nog det, när man får punga ut med minst 4000 kronor per person för en kväll på Maaemo, men att få michelinstjärnor och dessutom 2 stycken på en och samma gång är trots allt mycket unikt, det finns bara en annan restaurang i världen som fått sina stjärnor på samma sätt, El bulli med Ferran Adria. Och även om jag nu tycker att michelinstjärnorna med sina restauranger är allt för överdrivet fancy så måste man ändå bejubla deras kreativitet, men själva smaken och måltidsupplevelsen saknar man på sådana här ställen. Trots detta bör de grattas för sin insatts till att få dessa stjärnor, och så skall vi komma ihåg att till nästa år är det under en ytterst stor press för att klara av att behålla åtminstone en av stjärnorna. De har hela världseliten av gastronomer, kockar och matkritiker över sin nacke nu i ett år, så de måste verkligen kunna leverera goda resultat, och de gör de också, men som sagt, till vilket pris! Hur som helst, Håller med dig Monica, ett stort grattis till dem alla.

M sa...

Ska nog nångång besöka nån sån där "dyr fin fancy stjärnrestaurang" med många många små rätter... trots jag föredrar robustare portioner. Fick oväntat gösar av en bekant idag=)! Så det vankas GOD mat till veckoslutet!E ska dessutom delta i en pilktävling imorgon så får se vad han kommer hem med...

Skicka en kommentar