1 mars 2012

Klimatsmart mat...

Mört och kaniner. Under senaste vecka har det varit skriverier i tidningarna om vad man kunde satsa på för råvaror i framtiden.
WWF gav ut sin reviderade fiskguide för konsumenter där en grön symbol visar vilka fiskar man bra kan använda sig av utan att tära på fiskbeståndet. Gul symbol = överväg och röd symbol = fiskar som bör undvikas. Bland de "gröna fiskarna" hittar vi bl.a abborre, gädda, karpfiskar, gös, sik, lake, lax (odlad), sej, stömming och sill. Speciellt vill man lyfta fram karpfiskarna mört och brax. Bland de fiskar vi inte bör välja hittas bl.a  östersjölax, nordsjö torsk, ål, havskatt och tonfisk.

"WWF vill sammarbeta på bred front för att Finland i slutet av 2015 ska vara första landet i världen där man enbart säljer fisk som fångats och producerats på ett hållbart sätt"

Guiden kan beställas via WWF. (Finland)

Sen till kaninerna. Vi skulle kunna äta mer kanin anser Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kaniner är  betydligt"klimatsmartare" mat än nötkött. I Sydeuorpa  är kanin en vanlig maträtt på var mans bord så varför skulle inte även vi kunna vänja oss vid det?  Tja, kaninkött är det väl inte något större fel på. Har ätit kaningryta någon enstaka gång (senast i Italien). Och det har smakat gott. Om man visste att de  får leva ett så normalt kaninliv som möjligt innan...så kanske jag rentav håller med. Men våra egna husdjur skulle jag nog aldrig kunna sätta gaffeln i. 

Ett klimatsmartare val vore då kanske att minska på köttkonsumtionen,  de tankarna  tog också en kolumnist upp i en tidning i veckan. Köttfri måndag har det ibland varit tal om, att vi alla minst en dag i veckan skulle undvika kött. Som det är nu äter t.ex små barn lite väl mycket kött. Ofta två gånger till dagen om de först äter i dagis/skola och sedan även middag i hemmet. Utöver det pålägg av charkuteriprodukter. Att växelvis äta helt vegetariska måltider (oftare än bara under en köttfri måndag!) borde vara helt naturligt. Se på resten av världen! Böngrytor och linsröror är minst lika mycket mat som köttsåser! Och ännu mer klimatsmart blir det om vi väljer att äta närodlade vegetabilier. - Då återstår frågan: Hur få barn att äta vegetariskt, få dem at äta mer grönsaker?

Svar: Sapere=)!

4 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Fint skrivet Monica och att tänka på miljön och samtidigt göra klimatsmarta val är de faktum ett bevis på att man är på rätt väg. Men det som irriterar mig mest och retar upp gallfeber på mig är att man samtidigt som man i den Finländska samhällsordningen och i det statliga politikprogramet för klimatsmart tänkande, som ju skulle gälla över alla plan, och som Finland ville som första land i världen föra fram som sitt mål, ändå likaväl inte framhåller detta tänkande i valet av mat och måltidsplanering när det gäller den offentliga måltiden, där om någonstans borde och skall den Finländska hållningen till klimatsmart tänkande och ätande synas, men det gör den inte i någon nämnvärd utsträckning, och det tycker jag är en skam för landet som ville profilera sig som pionjär på det området. Vi har nog tyvärr mycket att lära oss ännu trots att vi fått vår första professor i måltidskunskap i Finland och har en karl som Ville Relander i Helsingfors. Det räcker inte bara med att tala om det, man måste kunna göra verklighet av det också, och det är vi i Finland allt för barnsligt outvecklade i ännu.

M sa...

Sant. På tal om offentlig måltid och klimatsmart mat. Fazers Amica restauranger har börjat servera mer inhemsk fisk och är med om att lansera bl.a mörtbiffar (vilket inte ännu är så lätt då produktionsprocessen är invecklad). Gäddbiffar har de också men färsen består av 50 % gädda och 50% pangaisus från Thailand. Jag undrar varför Pangaisusen måste blandas med? om de för engångs skull vill tänka "närmat".

Christian Tikkanen sa...

Du har ett poäng i det du säger. Jag förstår inte heller varför man överhuvudtaget skall blanda in en fisk från andra sidan jordklotet i en produkt som kunde och borde vara inhemsk, smaken kan de knappast vara frågan om att man vill höja eller dölja i gäddbiffarna... eller... men ifall de är så, så är det nog frågan om ett dåligt genomtänkt närmats förfarande, eller har man alls ens tänkt...
ja ja, man lär så länge man lever har visst någon klok profet sagt.

M sa...

Jo det är absurt! som så mycket annat. Absurt är också att det ska vara så svårt att få tag i lamm/fårkött här i affärerna som inte kommer från Nya Zeeland. Visst kan man ha tur och hitta ibland men så man får leta! Ja ni har det ju lite annorlunda där i Norge med får/lamm förstås. Att nötkött man äter i restauranger/ offentlig måltid (i likhet med pangaisusen) ofta gått genom många länder är också på tok. Djuret föds upp i ett land, slaktas, förpackas i ett annat, förädlas till "färdigmat" i ett tredje för att sedan förtäras i ett fjärde."Kortrest mat" är förstås att föredra vad det än må gälla, men alla har inte möjlighet att åka runt och leta rätt på "etiskt rätta varor", de borde hittas av var man i de stora supermarketarna/ fås via "tukkuna" om man handlar till offentlig måltid. Frågan är då bara räcker utbudet till. och så är det det där med e k o n o m i n, det är ju alltid fråga om pengar... kan det vara så att pangaisusens kilopris trots den långa resan är betydligt billigare än gäddans? Antagligen är det så... och offentlig mat får inte kosta...

Skicka en kommentar