20 april 2012

Barnens egen poet /Sapere

Kombinera böcker och mat. Lennart Hellsings böcker är perfekta för många små Saperestunder. Bjuder idag på:

10 Saperetips
baserade på Lennart Hellsings matglada texter:
  1. Sjung Herr Gurka -smaka på gurka. Kanske ni vågar smaka på kryddgurka också. Ät gurksoppa (kanske Hirams) eller laga en tsaziki.
  2. Tre små rädisor - ja då smakar man förstås på rädisor, och kanske man t.om kunde tänka sig plantera lite egna rädisor med barnen, bara det blir lite varmare ute. De växer fort och är goda att skiva på smörgåsen.
  3. Ticke Tack, sjung om Peter Palsternack, Selma Selleri och Gabriel Gräslök....och riktigt snart kan man plocka den första gräslöken! (eller köpa) ja och så ska det smakas på palsternacka förstås, kanske både på rå och tillredd. Titta även närmare på selleri: rotselleri och bladselleri. Ungsbakad rotselleri är gott!
  4. Hertigen av Pisa: "Tuppar och kalkoner, champinjoner, ostron och citroner - det var gott!" Ja i den sången finns det minsann matord så det räcker för en riktigt riklig Saperestund.
  5. Nyponsoppa - Läs den fina nypondikten som börjar så här: "Nypon plockar vi i säckar från Törnrosas nyponhäckar. Det ska bli till nyponsjöar med små vispgräddsklickiöar".  Laga egna nyponsjöar med "klickiöar" och bara njut! Kanske utomhus!
  6. Sipa lipa lakritspipa - tja, kanske ett lite lakritstest...det finns många olika sorter. Godissapere kan man tänka sig att ha någon gång. Man kan fundera på anis och fänkål som har "lakritssmak".
  7. Där uppe i gardinerna - där hänger apelsinerna...duvorna tar druvorna -och så skär ni lite fruktbitar tillsammans! Fundera över druvor- Vilken färg är godast? Vad är russin egentligen? 
  8. Läs Bagare Bengtson, och lek bagare. Baka något gott!
  9. Där pepparn växer - Tabasco, paprika, ingefära, piripiri, curry...är kryddor i dikten. Ha lite kryddsapere. Dofta, smaka och hitta din favorit. 
  10. ur Spökmat:"Till vardags äter  spöken blott kall frukt från något gammalt slott" Festmat för spöken är förstås blodpudding á la Dracula. Smaka på blodpudding/ blodplättar med lingonsylt och hitta på annan "spökmat" tillsammans.
Boktips:
-Visor och ramsor i Hellsingland, Lennart Hellsing/ Raben&Sjögren  2011 (innehåller även en cd-skiva med musik.)
-Matbok, Lennart Hellsing/Raben&Sjögren, 1998

Det här var bara några av hans fina "matprat"böcker. Han har även gett ut: Bananbok, Den lycklige osten-Osteria  och många många fler.
Och den här lilla boken handlar om författaren själv:
-Lennart Hellsing, Kestin Ljunggren/ Raben&Sjögren 1992

Läs mer om Lennart Hellsing här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar