copyright MW 2011 |
En något missvisande bild...
Måste erkänna att jag ännu så sent som i vintras använde mig av bilder av tungan indelad i zoner då jag drog några smakskoleklubbar. Detta trots att jag själv ibland tyckte att det sura kändes där framme eller kanske där bak på tungan... eller att sältan kändes lite överallt. Kanske man inte vågat frågasätta då det inpräntats sedan skoltid om tungans olika specifika smakområden. Ja defacto var det också den enda sanningen då jag läste till kock. Kanske dags att tänka om. Om det egentligen är så att vi bara inbillar oss, bara tycker att det smakar på ett visst sätt just där på tungan bara för att nån har sagt oss det. (Lästips: artikel i Lärarnas Nyheter tidigare i år.) Nya rön visar att hela tungan känner alla smaker.Tungan är försedd med papiller, i ytan på dessa papiller finns smaklökarna. En tunga kan ha mellan 5000-10000 smaklökar. I varje smaklök finns tiotals smakceller. Där hittas smakceller för sälta, sötma, beskhet... Så att utgå från bilden ovan då man talar om smak är inte helt korrekt. Egentligen bildas smakupplevelsen sist och slutligen i hjärnan. Som ett sammelsurium av alla sinnen. Det är mycket som spelar in: dofter, synintryck, förväntningar, fördomar, matminnen m.m. Man kan också gå i fällor och luras, illusioner byggs upp hur man tror att maten skall smaka och undermedvetet kanske smaken blir just sådan man förväntat sig eller har förutfattade meningar om. Vi har alla olika uppfattning om smak. Det talas om att det bland oss finns s.k supersmakare med extra känsligt smaksinne. Det du känner kanske inte jag känner. Jag kanske uppfattar något på ett helt annat sätt än du. De finns de som är extra känsliga för dofter och de som knappt känner dofter alls. Kanske det är det som gör det så fachinerande att syssla med Sapere. Att få jobba med mat&människor och fundera över sinnen och sinnesupplevelser.
Sapere är något man kan syssla med i alla åldrar. Pröva ett vintest på dina vänner någon gång vid lämpligt tillfälle. Ta och häll upp ett vitt vin. Färga (i smyg) samma vin rött med ett färgämne (med neutral smak typ karamellfärg). Beskriv de vita med ord man brukar förknippa med vita viner, det rödfärgade med typiska "rödvinsord". Fråga sedan vilket de gillade mest (de borde smaka lika). Antagligen hittar du bland dina vänner de som föredrar det vita, andra det röda. Intressant är också test om hur musik kan påverka hur du uppfattar ett vin. Spela kraftfull musik och vinet smakar kraftfullare. Spela lugn harmonisk musik och vinet upplevs lättare. Eller om du inte är så bra vinkännare och tror du dricker ett dyrt vin, ja då uppfattar du det kanske som godare än om du visste att det var ett billigt. Sen har det gjorts blindtest med hundmat och patéer också...men kanske inte dina vänner är så pigga på det;).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar