8 augusti 2012

Fyra fina nordiska smaker

Semestermatminne.
Om jag blev tvungen att välja ut fyra favoritråvaror ur vårt "nordiska skafferi" så är sannolikheten ganska stor att de fyra är: Abborre, kantarell, potatis och nässla. Men nypon, ren, strömming, blåbär och frostnypna tranbär ligger inte heller långt från absoluta toppen. Eller lingon! Av de fyra jag först nämde gjorde vi en av semesterns godaste torpmiddagar. Abborrar från viken, kantareller från skogen, nässlor från trädgården och potatis från potatislandet. D.v.s ihopsamlat från den omedelbara närmiljön. Vad det resulterade i? Jo det blev detta:

Stekta abborrfileér med nässelpotatis och smörstekta kantarellerNässelpotatis: Koka potatisen (helst i ångkastrull). Förväll nässlorna. Pressa vätskan ur dem och mixa. Rör ner ett par msk smör och ett par msk rypsolja. Blanda ner två tsk pepparrot och en liten nypa salt. Slunga de nykota potatisen i nässelröran. Servera till fisken och kantarellerna. Ingen efterrätt åts efter denna smakernas måltid men kvällen avslutades sent omsider med ett enkelt kvällsmål som också hette duga. Hemlagad fil med en nykokt sylt av svartavinbär och blåbär. Några knäcke med kantarellrester. Man blir så bortskämd av goda råvaror då vi är där... man går en liten runda i skogen och kommer hem med delikatesser. "Fildelning" har pågått hela sommaren. Så praktiskt att laga själv.

Säger som Hiram: 
"Filbytta! Så enkelt och gott!"

Tips! Så gör man fil.

Tips! Nu i bärtider, pröva laga syltblandningar. Blanda svarta vinbär med blåbär när ni kokar sylt eller gör en härlig "röd sylt" med röda vinbär, tranbär eller lingon och aronia. Det blir jättegott att blanda olika bär.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar