21 november 2012

Farsdagskakan




Farsdagen, ja det var ett tag sen -  I år blev det en kaka till far komponerad av familjens yngsta.  Sonen bestämde att det skulle bli en frukt- och bärkaka. En vanlig tårtbotten. Ett lager äppelmos och sedan lingon, blåbär och banan. Kakbottnen fuktad med lite citronsaft. Tjinuskisås utanpå ihopkokad av unga kocken. Ännu godare dan därpå då den fått stå och dra.

Tjinuskisås (eller kinuski som man ofta ser det skrivet i Finland)

3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 msk smör
1/2 msk vaniljsocker
(en nypa salt)

Blanda grädde med socker och sirap. Koka (länge)under omrörning tills den blir tjock. Rör ner smör och smaksätt med vaniljsocker  (om du inte låtit en bit av en vaniljstång kokat med).

God!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar