11 november 2012

New Nordic Food Conference -2012 - /Oslo del 1


Oslo blev mötesplats för de ca.200 personerna som deltog i Ny Nordisk Mats konferans 6-7 november. De flesta var nordbor men även några långväga gäster och gästföreläsare mötte upp. Fokus låg givetvis på de nordiska råvarorna. Koferansen hade tre delområden: Offentlig måltid, Mat och näring och Barn,mat och hälsa.  Själv deltog jag i den sistnämda.

Andreas Viestad visar oss runt och berättar om Geitmyra.

Geitmyra- matkulturcenter
Redan på måndagen 5.11 inledde Barn, mat och hälsa med ett miniseminarium på Geitmyra matkulturcenter för barn mitt i centrala Oslo. Vi var kring fyrtio personer på plats. Först presenterade initiativtagaren Andreas Viestad stället, vi visades  runt på området och fick se undervisningsrum, komposter, hönsgård och odlingslådor. Sedan följde en rundvandring på  det större odlingsområdet, Geitmyra skolehager  med Tore Faller som guide. Slutligen samlades vi i en liten stuga på området för att bl.a lyssna på John Fisher (USA) och Morten Kromann (Danmark) och Niels Heine Kristensen (Danmark).som talade om skolträdgårdar och byggande av nätverk.


Jag har besökt Geitmyra en gång tidigare, för drygt ett år sedan. Då hade det precis kört igång och mycket var ännu under planering. Nu hade centret fått en egen hönsgård! Ett växthus hade också byggts. Många skolklasser och barnehager har fått njuta i den trevliga miljön och då och då har det hållits öppet hus dagar och olika kurser t.ex i fiskrätter, brödbakning och spädbarnsmat.  Den allra första skolan som kom till Geitmyra då det öppnade var Ila skole, klass 6. Under denna konferans fick just Ila skoles elever som nu går i 7:an ett ärefyllt uppdrag: Att laga lunch till konferansdeltagarna! På tisdagen fick barnen förbereda lunchen i mathallen Vulkan och på onsdagen var allt klart för succén. För en succé kan man verkligen kalla det. Kring tjugo ivriga barn som helt själva fixar fram en helt otroligt god lunch till oss. Barnen fullkomligt strålade av matglädje och iver att få visa oss vad de kan.  Man kan inte vara annat än imponerad!

Barn kan!


Läs mer om nordiskt nätverksbygge här

Ett av mina tidigare inlägg om Geitmyra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar