28 december 2012

Julmeny 2012


Bryter bloggpausen med att lägga in några bilder från årets julbord. I år fick skinkan och lutfisken maka på sig. Lutfisken skall istället ätas i dagarna. Skinka har det mest blivit på knäcke till lunch. Men nedan julaftonens meny:


Rågskorpor med valfritt tillbehör från "fiskbordet" ,
hemgravad sik ett måste på vårt julbord!
 Rosolli

Innerstek av ren som marinerats i enbärs-och
 timjanlag samt kålrotslåda, morotslåda 
och  råstekt  palsternacka och rotselleri.

Uleåborgslimpa samt olika kex och ostar

Hjortronglass på glöggspegel smaksatt med stjärnanis


Uleåborgslimpan och hjortronglassen hade anor från svunnen tid då båda recepten var tagna från gamla torpkokboken. Underbart goda båda två!
Recepten hittas här: UleåborgslimpaHjortronglass.
Ps.Sockermängden i gamla recept kan man lite se upp med. Det användes kopiösa mängder socker förr. Jag hade dessutom färdigt lättsockrad hjortronsylt så hade ytterst lite socker i grädden. Smaka dig fram för bästa resultat.

Fundering över rosollin: Har uppfattningen att salladen som vanligtvis äts utan sill (eller sillen skillt) i Finland  här heter "rosolli" medan samma sallad (men med sill i) heter sillsallad i Sverige. Ursprungligen kommer den från det ryska köket. Eller kanske man talar om rosoll även i Sverige på sina håll? Endel vill ha allt i en salig blandning, medan andra lägger upp salladen med ingredienserna skillt för sig. Kokt morot, rödbeta, potatis, kryddgurka, lite rå lök, och äpple vill jag att salladen ska ha i för att "smaka rätt". Får gärna vara omblandad, tycker jag. Gärna en bit sill till. Och sås på grädde, rödbetsspad, socker, salt och lite ättika.

En varm rosolli är också gott! t.ex 
som en "resträtt" dagen därpå

Tips! Ren i kombination med kålrot är så gott! Pröva som en enkel vardagsrätt: renskav med rotmos!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar