5 februari 2013

Mellanmålsförslag

Copyright: moasmirakel

Fem dagar i veckan lagar jag "mellis" till barnen på jobbet. Fem dagar i veckan vill mina egna barn äta mellanmål efter skolan. Nu drar jag även en mellanmålsklubb/smakskola för en skolklass en dag i veckan så det blir en hel del mellanmål under en vecka.

Vad är då ett bra mellanmål?

Bort med allt socker i daghemsvärlden! har rubrikerna varit på sina håll här i Finland. Jag anser det vara en aning överdrivet, speciellt om det ersättande sedan kan bestå av "sockerfria industikrämer" smaksatta med artificiella sötningsmedel (Kolla med era daghem om sånt bjuds, och frågasätt det istället!)

Lite socker är o.k. enligt mig. I rimliga mängder. Använd socker som krydda och inte som huvudråvara var det någon som sa. Socker hör till grundsmakerna, Det behövs lite sötma ibland för balanseringen, helt smakmässigt sett, det avrundar sälta, beskhet eller syra om de smakerna är för skarpa och dominerande.

Att få barn att äta bär är viktigt, många bär är ganska sura. Hellre då bär med lite socker än inga bär alls. Samma sak med gröt. Vissa barn äter inte gröt utan en klick sylt eller bärmos. Bättre då att de äter den så än att de grötvägrar helt. Att man sen kan se till att sylten är av bra kvalitet är ett plus. Jag gör ofta så att  jag tar blåbär eller jordgubbar, färska eller frusna beroende på säsong, med dessa blandar jag bara lite sötad sylt (helst hemlagad, ibland köpt). Det blir då en mycket bärrik sylt med mindre socker. Och smaken är fräschare och färskare med färska eller nytinade bär. Vi äter rätt mycket bär och gröt både på jobbet och hemma.



Mellanmålsförslag:

Kvarg (brukar ha 2 delar kvarg, en del vispgrädde, smaksätt med t.ex blåbär och banan, lite kli kan man också ha i, smaka! - behövs socker eller räcker det med bananernas sötma? Söta vid behov med lite rårörsocker eller honung. Lingonkvarg är också gott!
Gröt harvre-, flerkorn-, mannagryn-, spelt-äpple-, råg- bärgröt. Ja gröt kan man  variera i det oändliga.
Naturell fil eller naturell joghurt "med toppning", smaksätt din fil/joghurt som du vill med t.ex russin, torkade aprikoser, bärmos, musli, frukt...
Pannkaka, plättar  med bär (kanske Ålandspannkaka som variation, eller smaksätt med kardemumma, saffran...)
Smörgås, nybakta semlor, rågbröd, limpa med pålägg
Bullar och mjölk... någon gång i bland
Blåbärsoppa och skorpor
Nyponsoppa och rågbröd 
Rabarberkräm med jordgubbar
Kräm på jordgubbar-hallon- eller blandade trädgårdsbär 
Rispirog med äggsmör
Pizza (med lite råg i pizzadegen)
Grönsaksfat med dippsås 
Fruktfat
Fruktsallad
Kakao, äggsmörgåsar
"Plockmat" ( t.ex minitomater, morotsstavar, gurkbitar, ostbitar, melon...)
Mjölk eller vatten att dricka till, (nångång, mer sällan, kakao, te eller juice). Varm svartvinbärssaft ibland vintertid, kanske utomhus.

- Oboy, frukostflingor, industikrämer, översötade joughurtar och industrisafter med alltför konstgjord smak  hör inte alls hemma på daghem enligt mig (och tänker man efter så kanske inte hemma heller), koka kakao med kakaopulver istället och ha bättre koll på sockret. 

Sen då, mina egna barn. De steker sig ofta ett ägg när de kommer hem från skolan. Eller äter limpa med pålägg eller så rostar de rågbröd. Frukt och morötter finns oftas hemma.

Under gårdagens mellanmålsklubb fick skolbarnen baka scones och så hade vi kalkon och tomat som pålägg. En smootie på naturell joghurt, jordgubbar, banan och några skedar rågkli fick de även mixa ihop.  Bananernas sötma räckte bra så inget extra socker behövdes.

Idag är det Runebergsdagen! Bloggar inte om den i år eftersom jag hade ett "Runebergstårte specialblogginlägg" senaste år. Hittas här!




2 kommentarer:

M sa...

måste tillägga så här i efterhand...sen de senaste hepatitfallen i norden rekommenderas det att man kokar frysta jordgubbar. I Finland har detta gällt utländska frusna hallon tidigare men nu tycks även jordgubbar vara en riskfaktor.

M sa...

Alltså Hepatit A...

Skicka en kommentar