Här kommer en hälsning från ett annat århundrade. Det är Arvid Lund som gjort anteckningar någongång i slutet av 1800-talet i boken jag nyligen köpte från ett antikvariat, Kokbok för husmödrar av Gustafva Björklund.
Dryck af Enbär
"Häll en liter friskt vatten i en kastrull och lägg deri i en handfull enbär svarta och låt det koka upp, sedan det stått och dragit en femton minuter, då de flesta enbären sjunkit till botten, häller der af enbärsvattnet, som kan drickas antingen ljumt eller kallt - och i båda fallen smakar aldeles utmärkt. På samma enbär kan man koka vatten ännu 3 á 4 gånger. Man får således af en handfull enbär, som man på apoteken köpa för 25 penni, om man sjelf ej är i tillfälle att plocka dem i skog och mark, omkring en kanna enbärsdryck."
Enbär påstås öka aptiten och stimulerar matsmältningen.
Här hittas mer om enbäret, och många recept där enbär ingår.
Till viltkött och rökt fisk passar enbär utmärkt men
som smaksättning i en sås till ugnsöring fungerar
det också, det testade vi igår.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar