28 maj 2013

Lilla snigel akta dig
De finns många av dem, trädgårdssnäckorna (Arianta arbustorum) i vår stad. Lehtokotelo heter de på finska. Lundsnäcka på svenska. En ovälkommen gäst om man har trädgårdsland. Hör egentligen inte alls hemma här. Ännu för si så där tjugo- trettio år sen var den inte alls så allmän, nu hittar men den så gott som överallt. Där det finns högt gräs, öppna lövhögar,kvistar, eller annars riklig vegetation trivs snäckorna riktigt riktigt bra och blir snabbt många många...

Vill man äta sin odlade sallad själv istället för att hitta halva salladslandet uppätet om man är borta några dagar så måste man ta till åtgärder. T.om prydnadsväxter går de på så bladen mer ser ut som såll där de gått fram. Metoder för att minska på snäckorna finns, men det kräver en hel del arbete. Det allra effektivaste är att ta livet av de små liven, hur otäckt det än må låta. Plocka dem i ett kärl och slå över kokande vatten så dör de genast. Det är rådet som trädgårdsrådgivare Kirsi Mäkinen vid "Uudenmaan Martat" ger. Vill man inte ta död på dem så  försök hålla  gräset kortklippt (...då drar de kanske iväg till grannen istället;).

I restaurang Olo i Helsingfors har man nyligen experimenterat med att tillreda just den här arten av trädgårdssnäcka. med gott resultat! Plocka dem i ett kärl, mata dem med mjöl eller sallad  i en vecka (städa dagligen i kärlet). Skölj dem emmellanåt. Efter en veckas "detoxkur" när avföringen blivit ljusare är de klara för tillredning. Resultatet lär ha blivit förvånadsvärt bra!

- Kanske man borde börja med en sidobusiness? Råvara finns i parti och minut.

(Tidningen Ilta-Sanomat följde nyligen med restaurang Olos snigelexperiment, en artikelserie i två delar.)

På tal om sniglar, vi har ju faktiskt en snigelrestaurang i stan, men de sniglarna/snäckorna är av modell större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar