1 maj 2013

Primörpremiär - jordärtskocka och kirskål


Köttbullar med råstekt sparrispotatis och jordärtskocka.
Kirskål på två sätt, friterad och förvälld. Saltade rönnbär.

Vände trädgårdsland och hittade lite kvarglömda övervintrande sparrispotatisar som såg hur fina ut som helst! Sen några spadtag vid jordärtskockorna och visst, där fanns de! De som inte skördades i höstas. Gick ner till källarskafferiet och hittade rönnbär i salt, godaste"nordiska kaprisen"! (Tipset gavs i tv programmet Min morgon i höstas.)

Steker köttbullar och kokar även lite extra "vanlig" potatis så det säkert ska räcka till hungriga söner (maken på jobb) men de få sparrispotatisarna råsteks tillsammans med jordärtskockorna. Ett varv i trädgården igen och jag kommer in med en hög kirskålsskott. En del av dem friteras i olja. Sparrispotatisen och skockorna får lite citron, svartpeppar och salt över sig. Resten av kirskålen förväller jag snabbt. Köttbullarna  efterstekts i ugn.
Sen läggs delikatesserna upp, vi går ut på gården i solskenet och äter. Det är första maj och primörpremiär.

Råstekt jordärskocka
Ett par nävar jordärtskocka
Oliv- eller rypsolja (eller smör om man så vill)
några msk citronsaft
salt
svartpeppar

Skala skockorna och hetta upp matfettet i stekpannna. Råstek, pressa över citron, salta, peppra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar