3 juni 2013

Syrenberså, rabarber och bananFör tio år sen när vi flyttade hit drömde jag om att ha en syrenberså lik den min mormor hade. En syrenhäck fanns så vi planterade lite fler syrener så det skulle bli som ett litet trädgårdsrum. Syrener växer långsamt och ännu är bersån inte så fin som mommos men under de här tio åren har den ändå vuxit till sig rätt bra. Ikväll åt vi en god rabarberdelikatess i bersån.


Rabarberdelikatessen är enkelheten själv. Lägg fintskuren rabarber 3-4 stjälkar, en banan i skivor, två koppar musli (med rostade nötter), lite smörklickar och rårörsocker i en smord form. I het ugn ca. 15 minuter. Severas med vaniljsås eller snabbvarianten: naturell jougurt smaksatt med vaniljsocker. Man kan  koka upp rabarbern lite innan man slår den i formen om man vill, men ej nödvändigt om den är fint skuren. När  den ugnsbakade bananens mjuka sötma möter den syrliga rabarbern kan man bara konstatera: En ovanligt lyckad kombination!

Smaklexikon av Niki Segnit hittas inte nån rabarber-banan kombination men där finns många andra rabarberförslag. Rabarber-mango t.ex. och förstås klassikern rabarber-jordgubbe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar