20 juli 2013

Dassproblem, "lepakkobongaus" och "sateenkaali"


Torplivet fortsätter ännu ett tag, men med några stadsdagar nu och då för att se till hus&hemträdgård.

-På torpet har vi haft getingar på utedasset. Hade väl gått an om de nöjt sig med att bygga bo i takåsen, men då de bygger invid hålet där man ska sitta då är det inte längre så trevligt. Det blev en krigsförklaring och nu är de väck... eller?

-Huggorm under trappan, bor i stenfoten, men klampar man lite innan man går ut försvinner den snabbt som attan. Stövlar är de skodon som gäller.

-Inte en enda fästing i år! ...tillsvidare alltså, men så har också gräset på strandängen hållts kortare än vanligt.

-Fladdermössen prasslar på som vanligt, när man ska sova, bakom tapeten, men det är man så van vid vid det här laget att det bara känns smått hemtrevligt. Nästa veckoslut kan man räkna fladdermus observationer, om man så vill, och skicka sina uppgifter till "lepakkobongaus", denna adress:  lepakko.fi  om man bor i Finland vill säga.

- En kväll hade vi en näpen liten näbbmus som dansade omkring på köksgolvet när vi drack kvällste och i komposten bor en kopparödla. 
Hemma (i stan) frodas köksträdgården och rovorna har blivit stora. Likaså zuccinin och löken. Grönkålen och salladen har tyvärr till största delen blivit uppäten av sniglar. Sädesärlan har fått ungar och de hoppar orädda omkring på gården. Hoppas inte grannkatten får tag i dem! Efter regnet visade sig en uderbart vacker regnbåge. Grannflickan, modell yngre, kom rusande och ropade: "Sateenkaali! Sateenkaali!" (sateenkaari=regnbåge på finska, men då det  inte är så lätt att säga R, blev det istället L och ordet blev regnkål.)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar