7 juli 2013

Äta insekter eller skräpfisk?



Humlebagge (Trichius fasciatus)



Skulle det smaka med en näve humlebaggar kanske? Eller lite flugor i soppan? FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har nyligen rekommenderat att produktionen av insekter som livsmedel bör ökas. Främst tänker man väl då på mer matigare insekter, som larver och gräshoppor, som redan nu är en helt naturlig råvara i många länder. Men en professor i näringsfysiologi vid Östra Finlands universitet, Atte von Wright, anser ändå att insekter kanske ändå inte är det rätta för oss här uppe i kalla nord. Insekterna måste isåfall importeras eller odlas i växthus. Odlas de finns det risker att de rymmer och stör vårt ekosystem. Nej då är det bra mycket bättre att satsa på den s.k "skräpfisken" som t.ex. mört och brax. De är näringsrika och ett bättre alternativ ur ekologisk och praktiskt synvinkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar