31 juli 2013

Ludiveetå till sillen och potatisenLäser tidningar från veckan som gick och hittar ett uppslag om lokala maträtter i lokalbladet. Traditionsrätter. Rätter med historia och djupa rötter i hembygden.

Men fråga en östnylänning om receptet till ludiveetå - såsen till sillen och potatisen, och du kan få de mest varierande svar. En del fräser löken först, andra vill ha dill istället för lök. Några blandar lite ättika i och lagar den kanske på mjölk eller gräddfil, och så finns de som ska ha smält smör med, men jag återger mommos recept, så som vi vill ha den.

Ludiveetå enligt mommo:

2 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
finskuren gräslök eller lökskaft (mycket).

Låt stå och dra i kylen en stund innan servering. Denna kalla sås serveras med sill och nypotatis. Och är så gott så! Mosa potatisen lite med gaffel och häll över lite av löksåsen innan du börjar sleva i dig av sommarens delikatess! Perfekt som sommarlunch.

Och så lite jordgubbar eller andra bär till efterrätt eller ännu bättre: "Blåbäribulla"!

Österbottens pikkalakan påminner lite ditåt om ludiveetån men den är varm och baserar sig på potatisens kokvatten och smör.

Mer om mommos mat


2 kommentarer:

Waenthoronien sa...

Lakiveeton kallar min österbottniska sambo med familj det för :) Själv är jag hemma från Västnyland och hade aldrig hört om fenomenet förrän i början av den här sommaren, men nu tycker jag att alla talar eller skriver om det :)

Monica sa...

Är lakiveeton baserad på vatten eller grädde? Det är så roligt att veta mer om gamla traditioner och regionala skillnader.

Skicka en kommentar