21 maj 2014

Havregurtplättar till mellanmål



Ugnspannkaka till mellanmål. Till dietbarnen plättar utan ägg och mjölk. Prövade denna gång byta ut havremjölken delvis mot havregurt. Visade sig vara lyckat! Soda istället för bakpulver då havregurten är syrlig. Måste skriva ner receptet nu medan jag har det i minnet...

Havregurtplättar - (utan mjölk och ägg)

3 dl vetemjöl
3 dl havremjölk
3 dl havregurt
1 tsk soda
en nypa salt
(lite kardemumma)

Blanda de torra ingredienserna tillsätt mjölken och jogurten. Låt svälla. Stek i mjölkfritt margarin.


Havregurtplättar  i förgrunden med en 
sylt av jordgubbar och röda vinbär, 
(+några bananer som blivit
över från dagen innan skars ner i sylten)
Mjölk att dricka till.

Havregurt är en ganska ny bekantskap för mig. Har länge saknat nån bra/god ersättning till dietmaten som kunde ersätta gräddfil, jougurt, kalla såser o dyl. Naturell havregurt kan man ha som bas till mycket. Med en nypa vaniljsocker blir den snabbt en ersättning till vaniljsås. Klipper man ner färska örter samt tillsätter lite sälta&sötma i  havregurten  får man en riktigt god kall sås. Och som här ovan, perfekt i plättsmet. Och så kan man förstås äta den som den är. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar