12 maj 2014

Potatisland, panerad gös och fin rabarber


Maj är månaden då det händer lite för mycket på en gång. Plötsligt är kalendern fullbokad med fester, jippon, träffar, möten... och allt borde hinnas med. Som om alla plötsligt insett att snart är det sommarlov/ semester och innan dess så måste vi...  Då är det alldeles otroligt skönt att det finns en plats att varva ner på om så bara för någon dag. Så fort man stiger in i torpet känns det som om det stora lugnet infinner sig och allt som kan relateras till stress och känslan av att "gå på högvarv" är som bortblåst. Efter bästa nattsömnen i ett lite för kallt hus vaknar man utvilad (vad gott man sover i svala rum!) och så ser man allt igen med nya ögon. Man ser tranan på strandängen och hör flockar med gäss dra förbi. Man känner dofter och upplever att man befinner sig just där som man hör hemma. På en lerig liten åkerplätt kämpar man med några stenbumlingar för att få ett något mindre stenrikt potatisland. Och sen lägger man potatis och sår lite sallad och lök. 




I matväg blev det panerad gös, potatis, sparris och rödbetor med smetana. Grönsallad till. Kladdkaka till efterrätt serverad med vaniljsås och en rabarber-äppelkompott. Gösen lyckad! Vändes först i uppvispat ägg och sedan i en panering med spelt-talkonmjöl (talkkuna), salt, vitpeppar och lite finklippt libbsticka. Pressad lime slutligen över fisken. Kombinationen talkon-libbsticka-lime var gott!



Köpt kaka och vaniljsås... hade för mycket utejobb för att ställa oss och baka denna gång. Men äppel-rabarberkompotten svängdes snabbt ihop medan gösen tillreddes. Finaste rabarbertiden nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar