29 juni 2014

Tornfalkar, spindelbarn och nässelpistou



Det finns de där dagarna...

då man får vara med om ringmärkning av små
dunbollar. Tornfalk (Falco tinnunculus)

Dagar man upptäcker kluriga kryp.

Dagar man får se en "spindelboll" förvandlas till ett
spindel BB och tiotals små spindelbarn väller fram...

Dagar då man gläds över att kattugglan
fortfarande finns kvar.


Dagar man inspireras av tidningens recept


men sen ändå gör sin egen variant på "pistou".
Använder nässlor och kombinerar med svampsås
 på smörgås. Svampen årets första björksopp.

Pesto (Italien) innehåller vanligtvis: basilika, nötter eller frön, parmesan, citron, vitlök, olja.
Pistou (Frankrike): Örter, olja, vitlök (ev.parmesan) 
och så den lokala nyskapelsen...

Pernåpestån (Pernå): Innehåller nässla,vitlök, olja och vildörtsalt där både nässlor och vilda örter till saltet givetvis ska vara insamlade i en liten avkrok som heter Pernå annars är det ingen äkta Pernåpestå =)!

"Å Pernåpestån kan man sen eta till pastån eller dråpp i soppån, eller eit den me nypoteeter eller ti fiskin... eller lägg he opa bröe"  (pernådialekt).

 Det finns dagar som är långa fina semesterdagar och man njuter av varje sekund.

Lyssna på tornfalken här







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar