1 januari 2015

Nyåret 2015 med rotsakstimbaler och Creme Bruleé




Nyårsmiddag 2015

Tre rätter

Små blinier i plättlägg med tillbehör; rom, smetana, honnung och saltgurka
(= tradition i familjen på nyåret)
Stekt lax med lime och en rotsakstimbal (+ sallad)
Creme Bruleé




Rotsakstimbal

Ca 1 iter rårivna rotsaker (vi hade rödbeta, palsternacka, potatis och morot)
4-6 msk smetana
kryddor (hade en kryddblandning med enbär, senapsfrö och timjan)
peppar
salt
matolja

smörj ungsäkra portionsformar eller kaffekoppar som tål ugnsvärme. Fyll kopparna med rotsaksmassan, och grädda i ugn ca.30-35 minuter. När de är klara skär försiktigt med en kniv runt kanterna och knacka ut timbalerna på tallrikarna.


Creme Bruleé (6 port.)

4 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
en halv vaniljstång

råsocker

Rör ihop äggulor med socker. Lägg ugnen på drygt 100 grader. Koka upp grädde, mjölk och en bit vaniljstång (skär vaniljstången först på längden). Dra av från spisen då det fått ett uppkok, låt svalna något. Plocka upp vanilgstången. Vispa ner ägg-sockerblandningen i gräddmjölken. Häll upp i 6 portionsformar och ställ i vattenbad i en ugnsform. Grädda i ugnen 30-40 minuter eller mer (lite beroende på ugnen) tills det fått en bra konsistens (fast, men lite "dallrande"). Ta ut ur ugnen, ställ svalt. Kan med fördel lagas långt innan servering. Strax innan servering strö råsocker på ytan och bränn med en gasbrännare så råsockret smälter och bildar en krispig yta. (Alternativt om ni saknar gasbrännare, lägg ugnen på grilläge och låt sockerytan smälta i ugnen.

Av äggvitorna som blir över när man lagar 
Creme Bruleé kan man...

 vispa till skum och använda i blinismeten och...

en del av äggviteskummet kan bli en maräng.



Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar