11 april 2015

Det goda sovjetiska köket / BoktipsTitel:  Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan 
Orginalets titel: Mastering the Art of Soviet Cooking - a Memoir of Food and Longing
Författare: Anya von Bremzen.
Utgivningsår: 2013
Tryck: ScandBook Ab, Falun


Under påskhelgen försjönk jag ner i en bok. Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan av Anya von Bremzen.

Oj, vilken bok! Mycket mat och matminnen men också så mycket annat! Historia, människoöden, krig och svält, hopp och längtan. Att läsa om hungersnöd under påskhelgen då borden ofta dignar av mat leder till eftertanke. Vi tar ofta allt så för givet. Tänk er att dag ut och dag in äta en soppa kokad på vatten och strömmingshuvuden och lite hirs. Som kvällsmål en hirsgröt och inget löfte om nån förbättring i kosthållet följande dag. Så kunde det se ut under de värsta nödåren.

Boken bygger mycket på Anyas släkthistoria och hennes mammas minnesbilder från Sovjettiden. Om historiska händelser och ideologiska tankegångar. Om Stalintiden och om Lenin. Om Sovjetsamhället ur ett barns perspektiv. Anya själv är född 1963 och immigrerade med sin mor till USA i början av 70-talet. Anya jobbar som matskribent idag. Boken handlar mycket om matminnen och lusten i att återuppleva smaker ur det förflutna. Anya och mamman står timtals vid spisen för att sedan kunna bjuda andra immigranter, forna sovjetmedborgare, på mat med historia. Anyas bok "Det goda sovjetiska köket" avslutas med en receptdel där bl.a Kotleti, Tjanachi, Blinier och Kulebjaka ryms med.

"Som en stor rysk roman, fylld av svart humor och nostalgi. Den öppnar ett helt nytt universum och får oss att förstå matens djupa betydelse på det kulturella, politiska, sociala, historiska och personliga planet" 
Ferran Adria

Lysande...von Bremzen beskriver Sovietunionen med en sviken älskares ögon- med förtvivlan, förfäran, bestörtning och ändå trots allt...med kärlek"
Russ Parsons, Los Angeles Times Läs den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar