22 juli 2015

F-Hoone, Tallinn Estland


Den här gången vi besökte Tallinn hade vi beslutat oss att äta lite utanför de vanliga (rätt dyra) turiststråken. Ett ställe som vi hade hört att var bra var F-Hoone i Telliskivi. så efter att tillbringat förmiddagen på Tallinn Zoo åkte vi dit. Så värst hungriga var vi inte men beslöt att ta en varmrätt. 

"Industrial chic", retro, bohemiskt, ett "hipsterställe", avslappnad miljö, en restaurang med billig men riktigt god mat... var ord jag hört vid beskrivning av stället. Jovisst maten var god, men tyvärr hade laxen endera brända kryddor på stekytan eller så var det " flagor av orent stekbord"? Kunde inte utreda vilket var fallet. Svarta prickar som inte var så goda. Bortser man från det så var portionen ändå som helhet lyckad. Stekta laxen serverades med gnocci, en riktigt god ärtpuré och en tomatsalsa. Vi tog alla samma rätt som var en av de dyraste på listan. Ändå var priset under 10 euro. Många rätter var betydigt billigare än så. Helt annorlunda priser än inne i de gamla stadsdelarna i Tallinn. Vegetariska utbudet var även bra.  F-Hoone är tydligen ett populärt matställe även för ortsbor, det var nästan fullbelagt endast några enstaka bord tomma. Matgäster i varierande åldrar, även många barnfamiljer. Severing både ute och inne. Serveringen löpte bra förutom att vi fick vänta länge på att få betala. Bygnaden sliten på ett charmigt sätt, udda stolar och enkel inredning, högt till tak. Tyvärr något för hög bakgrundsmusik (suck, det är något jag ofta stör mig på om vi är ute och äter!).

Området och hela miljön i Tellliskivi är en sevärdhet i sig. Inga putsade fasader här inte. Nedgånget och slitet. Innan vi till fots tog oss vidare irrade vi omkring i några gränder och visst ser man staden med lite andra ögon då man letar sig fram på sina egna vägar. Förfall har trots det en speciell charm och avskalade restauranger är många gånger både charmigare och har bättre atmosfär än alltför uppstylade. Skulle jag ge F-hoone stjärnor i en klass mellan 1-5 skulle de få en 3 av mig. Hade sotet på laxen inte funnits och volymen på musiken skruvats ner så hade det blivit en  4:a.

Efterrätt intogs senare på "fint men lite tråkigt, café". Bakelse och kaffe.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar