20 september 2015

Potatissorten Esmee och lite trolleri
Förra veckan lagade jag potatismos på jobbet. Mos av en ny potatissort som jag inte använt mig av förut: Esmee heter den och påstods passa bra som klyftpotatis, men till potatismos var den också helt o.k.  Förutom att den är mild och god är den även extra vacker med sina  skalfärger i  både gult och rött, Till formen är den lite avlång. När lunchen var över och alla var mätta och belåtna fanns det ännu lite mos i kastrullen. Av det moset fick det bli ett experimentbröd "potatisscones". D.v.s ner med moset i sconesdegen,  extra mjöl (tog speltmjöl) och sedan  bakades runda bullar som sedan plattades ut likt rieska. I "Rieska", d.v.s finskt potatisbröd (mjukt tunnbröd) brukar man inte ha med så mycket annat än potatis, ägg, (korn)mjöl, och vatten+ salt men nu hade jag alltså en deg som mer påminde om scones. Inget ägg alls men däremot lite mjukt smör och så lite bakpulver också.  Blev så goda så till mellanmålet. När barnen fick höra att mosresten nu blivit bröd tyckte de att jag kan trolla. "Av moset blev det bröd och brödet smakade precis som pirog...du kan trolla! " var det nån som sa.
(Det här är en av de stora fördelarna med "småkök" fram om storkök där maten körs ut till många ställen, man kan ta vara på rester, som moset i detta fall, och göra något nytt av det omedelbart om man så vill - inte mycket matspill med andra ord då lunchresten blir ingrediens till mellanmålsbrödet. På samma vis brukar kvarbliven morgongröt användas till ingrediens i grönsaksbiffsmet eller vid brödbak. En annan stor fördel är förstås alla de dofter som kommer från ett kök nära matgästen, som t.ex doften av nybakt bröd. Och den omedelbara responsen man får. Ja egentligen finns det bara fördelar med "småkök" om man frågar mig)

Hemma i potatislandet har vi lite blandade potatissorter. Skulle tro att detta var vanliga "Timo". Jag kokar helst potatis (med skalet på) i ångkastrull. Vatten i halva kastrullen under och sen en kastrulldel med  hål i som släpper igenom ångan. När sista minuterna återstår av potatiskoket kan man lägga t.ex lite grönkål eller små morötter, bönor, fänkål...på ytan (och locket på) Fortsätt kokningen och ni har lite al dente kokta grönsaker samtidigt som potatisen är klar. Perfekt t.ex vid en enklare lunch kompletterad med sill & gräddfil till samt en god sallad. Standardlunch då vi är på torpet.Läs mer om potatis och hitta potatisrecept och ideér under etiketten "potatis" i denna blogg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar