8 juni 2016

Louhisaaren juoma och vackra gula blommor
En fest på kommande på jobbet och då är önskemålet "Louhisaaren juoma" (Villnäs dryck) som välkomstdryck. Drycken gjord på svartvinbärsblad, citron, socker och jäst. Drycken som Marskalk Mannerheim var så förtjust i. Lagade en liten sats här hemma också (bilden överst). Man kan om man vill laga en dryck utan jäst (går snabbare) använd då citronsyra från apoteket istället. Halvera satsen ifall den verkar för stor.

Louhisaaren juoma 

Ca. 2 liter svartavinbärsblad
2 citroner
5 dl socker
5 l vatten
en liten bit jäst (liten som en ärta)

Skölj bladen nogrannt. Lägg dem i ett kärl tillsammans med citronskivor och socker. Koka upp vattnet och häll det sedan över. Låt svalna. Tillsätt jästen då det är ljummet. Låt stå till följande dag. Sila och tappa på flaskor. Låt stå i kylskåp några dar.

...och en annan version, den med citronsyra

Ca. 2 l vinbärsblad
25 gram citronsyra
5 l vatten
500 g socker

Saften blir rätt koncentrerad så kan bra spädas ut med vatten (eller kolsyrat vatten) innan den dricks.
Louhisaari drycken är även trevlig som bål. Dekorera t.ex då med vinbärsblad infrysta i iskuber eller isiga jordgubbar.

Ursprungliga receptet från Villnäs har jag visst haft med tidigare i bloggen. Det är en ännu större sats (8 l vatten och 5 l vinbärsblad))


 På torpet tittade jag försiktigt i svärmors vackra herbarium. Konstaterade att växter ihopsamlade på 50-talet är mycket mycket sköra... men ett vackert arbete med prydliga anteckningar om varje växt. Förr var det obligatoriskt att skoleleverna samlade växter under sommarmånaderna. Minns att syrran ännu höll på med herbarium men när jag kom upp i åren hade man slutat med det. På bilden nere till höger gul svärdslilja som växer på standängen och den gula till vänster tror jag är visst är en gulvicker... eller?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar