Lemon posset, en enkel dessert kanske till julbordet. (4-5 port.)
Du behöver 3 dl grädde, 1 dl fintsocker och saften en halv ekologisk citron (eller mer saft om du gillar en riktigt syrlig dessert) + lite citronsest. Koka upp sockret med grädden. Koka under omrörning 3 minuter. Pressa ner citronsaften och riv ner lite av det yttersta av citronskalet (citronsest). Rör om och häll sedan upp i vackra glas eller skålar (eller allt i en enda skål). Ställ kallt. Servera som dessert när det stelnat och svalnat. Strö lite pepparkakssmulor över och ät som en fräsch sammetslen juldessert. Kan också med fördel serveras vid sidan om en god kladdkaka!
Doft: pigg, citrus
Smak. syrlig, fräsch
Munkänsla: sammetslen, mjuk, sval
Tips! Byt ut citron mot lime eller havtornssaft.
Tips! Byter man ut vitt socker mot "indiansocker" rårörsocker blir det en helt annan smak och färg på det hela. Toffesmak och kan med fördel toppas med goda bär och kanske lite lakritspulver samt en kopp kaffe vid sidan om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar