12 augusti 2017

Trädgårdsläget så här i augustiHar som vanligt haft diverse trädgårdsprojekt under våren och sommaren. Förra året blev det lite si och så med odlandet (p.g.a olika orsaker). I år har det mer fokuserats på förberedelser inför nästa år. Börjat bearbeta ett nytt litet land för potatis och så har vi funderat på vad vi egentligen ska odla och var. Ja vi har ju två trädgårdar en i stan och en vid torpet. Den i stan är väl närmast ett skämt i år, en förvildad djungel, då vi mest tillbringat tiden på torpet. Den trädgården borde omplaneras helt. Göras så lättskött som bara möjligt. Men är nöjd över bärbuskarna där. Så praktiskt att ha bärträdgård nära sig den här tiden om året, hinner plocka även till vardags efter jobbet. Nytt för i år där är en buskblåbärsbuske, som ännu måste få växa till sig. Det gamla körsbärsträdet sågades ner då det sett så eländigt ut många år och gårdsbjörken gick samma öde till mötes (och vi fick fin björkved!) Ett av äppeltäden har också sett sina bästa dagar men får ännu lite nådetid.

Havtornsbuskaget växer och frodas och björnbärsbuskarna dignar av bär. Havtornsskott har grävts upp här och där från gräsmattan (vilka kraftiga rotsystem havtorn har!) och nu testar jag att odla havtorn också vid torpet. Det verkar som de rotat sig bra där. Havtorn är en ganska anspråkslös växt. Den gillar sol och jorden bör vara porös gärna lite sandblandad. Man bör ha både han- och honplantor för att det ska bli bär. Så goda vintervitaminer! Årets äppelskörd verkar bli helt ok. I övrigt har vi ätit hemodlad sallad hela sommaren. Rädisor och rovor, zuccini och annat smått o gott. Morötterna ännu små men goda!

Vid torpet har jag skördat en hel del nässlor i sommar. Räknar den nästan som en köksträdgårdsväxt numera. Det talas ofta om att man ska plocka nässlor tidigt om våren. Fina späda toppskott. Men om man hittar en fin nässelplats och skördar om och om igen så kommer det upp nya fina skott längs hela sommaren långt in på hösten. Vi har kört över området med gräsklipparen ett par gånger. Tar inte länge så växer det fina späda nässlor igen. Ta handskar  på dig, utrusta dig med en sax och ett kärl. Skörda nässlor, förväll, finhacka och lägg i portionspåsar i frysen till goda rätter i vinter. Eller låt torka, smula ner och ha som krydda till soppor, såser och smooties. Gör också ditt eget örtsalt med nässla: Ett väldgt gott, smakrikt "umamisalt" gör man med: torkad nässla, torkad svamp, havssalt och torkad libbsticka eller persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar