14 mars 2025

Borgåtippor i långa rader

Bakade i veckan "Borgåtippor" (efter ett recept i  tidningen Itäväylä från några år tillbaka.)

Här receptet fritt översatt till svenska

Borgåtippor (vetelängd med russin)

0,5 l mjölk

50 g jäst

200 g socker

175 g smält smör

10g salt

1 ägg

kardemumma

russin

vetemjöl ca 1000g (lite mer eller mindre...tills degen känns rätt;)

Gör så här:

Lös upp jästen i handvarm mjölk, tillsätt hälften av mjölet. Låt stå minst 15 min tills man ser att det bildas bubblor. Tillsätt sedan ägget, socker och resten av mjölet, smör och övrigt.

Låt jäsa ytterligare 30 min.

Forma smala längder som knyts som  knutar. Vik ena ändan neråt den andra uppåt och placera knutarna tätt på plåten i en lång rad. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 200 grader 10-15 min.


Bryt dig en "tippa" och
häll upp en kopp kaffe! 

Resultatet blir en lång rad fåglar (På Borgådialekt: tippor). Bra som "brytbröd" vid kaffekalas. Borgåtippor var ett allmänt lokalt bakverk redan under 1800-talet men har senare fallit lite i glömska.

"Knutarna" (tipporna) ska visst se lite annorlunda ut än de här på bild... så ska göra dem på ett lite annat vis nästa gång...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar