Bakade i veckan "Borgåtippor" (efter ett recept i tidningen Itäväylä från några år tillbaka.)
Borgåtippor (vetelängd med russin)
0,5 l mjölk
50 g jäst
200 g socker
175 g smält smör
10g salt
1 ägg
kardemumma
russin
vetemjöl ca 1000g (lite mer eller mindre...tills degen känns rätt;)
Gör så här:
Lös upp jästen i handvarm mjölk, tillsätt hälften av mjölet. Låt stå minst 15 min tills man ser att det bildas bubblor. Tillsätt sedan ägget, socker och resten av mjölet, smör och övrigt.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Forma smala längder som knyts som knutar. Vik ena ändan neråt den andra uppåt och placera knutarna tätt på plåten i en lång rad. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 200 grader 10-15 min.
![]() |
Bryt dig en "tippa" och häll upp en kopp kaffe! |
"Knutarna" (tipporna) ska visst se lite annorlunda ut än de här på bild... så ska göra dem på ett lite annat vis nästa gång...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar