I början av juni var jag vid sidan av jobbet med och fixade en finmiddag till "Edelfelts ära". Det blev 1800-tals inspirerad mat i gott sällskap.
Förrätt en fisksoppa, Bouilabaissetyp med tomat, färsk fänkål, saffran m.m (Man kan tänka sig att Edelfelt åt sån under sina Parisår) sedan följde kycklingbröst med gräddsås, spelt, ärter, syltlök och svartvinbärsgelé. Avslutningsvis Kaffe med bulle och chokladkyss. Middagen vi ordnade inkluderade också ett intressant föredrag om Edelfelt. Lyckat koncept med både middag och föredrag i trivsam miljö!
Vår midsommar i år förlöpte lugnt med god mat, många rätter och sedan eldades en "kokko" ( brasa) på strandängen. "Skrapukalas" dagen därpå. (Skrapukalas = lunch dagen efter på alla goda rester).
Läste i en artikel om en man som odlat skogspotatis på försök. Om hur goda de blev hans experimentpotatisar som odlades där inne i skogen. Han lät de stanna lite längre än vanligt i jorden. Tog inte upp dem före november. Bestämde mig att testa (även om det är lite sent att plantera potatis nu... ) Innan tjälen biter tag i skogsförnan ska jag sen kolla om vi fått lika goda skogspotäter som han beskrev. Nypotatis till självständighetsdagen som mål då kanske. Vem vet, kanske skogspotatis blir en ny trend.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar