17 januari 2011

Första budet...

ur Ville-gubbens matkatekes (1921) 

Vårt dagliga bröd giv oss idag samt alla dagar under vår livstid 

Med dagligt bröd menas såväl mat som dryck och att vi får se till att  - genom ärligt och dagligt arbete - intet fattas oss för ett sunt välbefinnande. 

16 januari 2011

Äppel-havtornsparfait


Plättar eller parfait har varit vanliga efterrätter hos oss i vinter. Ibland blir det både och=). 
Så här blev den senaste parfaiten, den med  äppel-havtornspurén som jag skrev om kring nyår. Den här blev bättre än min förra havtornsparfait. Hade alldeles för mycket havtorn i den förra. Dessutom var det där med choklad inte så lyckat. Här fick det bli lite kakaopulverdekor och ett kex samt lite av purén.

Receptet:

3-4 äggulor 
1 dl socker
3 dl naturell yougurt
2 dl vispgrädde
3-4 msk äppel-havtornspure

Vispa äggulor och socker över vattenbad tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa grädden. Rör ner yogurten i ägg-sockerblandningen  och rör även ner puren. Vänd sedan försiktit ner den vispade grädden. Frys in.

En flaska morots-havtornssaft har också inhandlas. Också den en intressant kombination. Lade lite av saften i plättsmeten. Det blev riktigt nyttiga plättar denna gång då jag dessutom bytte det vanliga mjölet mot spelt (dinkel). 


Morot-havtornsplättar 
(liten sats men räckte bra
till efterrätt för 4 pers.) 

2 ägg
4 dl mjölk
1 dl morot-havtornssaft
2- 2 1/2 dl speltmjöl (dinkel)
1 krm salt

Och till dem åt vi upp resterna av parfaiten ovan. Plättarna smakade inte så mkt morot-havtorn men en liten antydan var där nog och tillsammans med parfaiten med blev resultatet mums!

Inkommande vecka blir det en "Ville Vallgren-temavecka" i bloggen. Med start i morgon. Skriver inget annat men  varje veckodag kommer ett av hans sju bud från boken "Ville-gubbens matkatekes". Det är länge sedan han skrev dem, de sju buden, men de är lika aktuella idag som då. 

15 januari 2011

Italien möter Finland...

på tallriken. Idag blev det lite "antipasti" till lunch. Svartkorv med lingonsylt, ruccola och vitlöksmarinerade gröna oliver.Gott! (Tycker åtminstone tre av fyra i familjen).


 

Mustamakkara eller svartkorv (blodkorv) är en specialitet från Tammerfors som
härstammar ända från 1500-talet.

14 januari 2011

Lite livsfilosofi...



"Egot är det största hindret för dig själv att ha ett bra liv. 
 Lägger du det åt sidan så blir allt mycket roligare".
(Wentzel Hagelstam, Hbl, 31.12 2010)

och moa hon sitter visst också och tänker...