Köttsoppa är väldigt gott om den görs på rätt sätt. Jag har en mor som lagar världens godaste! Och igår blev jag bjuden på den. Mammas köttsoppa med massor av persilja har nog alltid varit en av mina absoluta favoriträtter. I skolorna lagas köttsoppan på ett helt annat sätt. Frysta grönsaker i identiska tärningar. Likadant skurna små köttärningar. Vacumförpackad potatis i tärning... smaken blir, tja inte bara ganska utan mycket ointressant. Utseendet på soppan: en massa små tärningar i lite olika färg. Mammas köttsoppa har variation, en god potatissort i ganska stora bitar, moroten slantad, köttet som fått koka länge mört och gott i stora bitar. Lite kålrot i... svartpeppar, kanske libbsticka och persilja...

Ärtsoppa är en annan soppklassiker. Väldigt gott -inte för ofta, men någon gång då och då. Värmande i höstrusket med en klick senap i. Eller efter en skidtur på vintern. Ärtsoppa är egentligen en fenomenal soppa. Så billiga ingredienser, så mättande, och så "egen" smak. Men vet ni vad... Ärtsoppa serveras inte i mina barns skolor! "Det kommer ibland såna partier ärter som inte blir mjuka hur länge de än kokas...." lär förklaringen vara. Men undrar sa flundran, kan det vara så att centralköken skall ut med maten till utdelningsköken så tidigt att soppan inte hinner koka klart? Ärtsoppa - det som närt vårt land under nödår, under krig och elände...hur kommer det sig att det inte lagas längre? De barn som inte blir bjudna på ärtsoppa i hemmet och inte heller får det i skolan - när skall de lära sig gilla soppan? Är det inte att göra dem en björntjänst då man plockar bort en sådan "matkultursoppa" från menyn? Kanske det bara är här i stan den är slopad? Köttsoppa lagad på rätt sätt och ärtsoppa på skolmatsedeln önskas, tack!