27 september 2011

NNM - konferansen i Helsingfors

NNM- Ny Nordisk Mat  konferansen i Helsingfors kommer att gå av stapeln den 11-12 Oktober. Efter att ha sett programmet inser man snabbt att det kommer att bli några dagar med mycket intressant innehåll. Kommer själv delta och ser fram emot att lyssna på de stora förebilder jag har inom området "Barn-mat och hälsa". Andreas Viestad från Geitmyra, Karolina Sparring från Allebarnsrätten... och många fler. Ja och så "vår egen" Harriet förstås! En middag planerad av Matti Jämsén utlovas också - med ny nordisk mat förstås!

NNM konferansen kommer även kunna följas på webben!

26 september 2011

Matkultursoppor - skolmat

Köttsoppa är väldigt gott om den görs på rätt sätt. Jag har en mor som lagar världens godaste! Och igår blev jag bjuden på den. Mammas köttsoppa med massor av persilja har nog alltid varit en av mina absoluta favoriträtter. I skolorna lagas köttsoppan på ett helt annat sätt. Frysta grönsaker i identiska tärningar. Likadant skurna små köttärningar. Vacumförpackad potatis i tärning... smaken blir, tja inte bara ganska utan mycket ointressant. Utseendet på soppan: en massa små tärningar i lite olika färg. Mammas köttsoppa har variation, en god potatissort i ganska stora bitar, moroten slantad, köttet som fått koka länge mört och gott i stora bitar. Lite kålrot i... svartpeppar, kanske libbsticka och persilja...
Ärtsoppa är en annan soppklassiker. Väldigt gott -inte för ofta, men någon gång då och då. Värmande i höstrusket med en klick senap i. Eller efter en skidtur på vintern. Ärtsoppa är egentligen en fenomenal soppa. Så billiga ingredienser, så mättande, och så "egen" smak. Men vet ni vad... Ärtsoppa serveras inte i mina barns skolor! "Det kommer ibland såna partier ärter som inte blir mjuka hur länge de än kokas...." lär förklaringen vara. Men undrar sa flundran, kan det vara så att centralköken skall ut med maten till utdelningsköken så tidigt att soppan inte hinner koka klart? Ärtsoppa - det som närt vårt land under nödår, under krig och elände...hur kommer det sig att det inte lagas längre? De barn som inte blir bjudna på ärtsoppa i hemmet och inte heller får det i skolan - när skall de lära sig gilla soppan? Är det inte att göra dem en björntjänst då man plockar bort en sådan "matkultursoppa" från menyn? Kanske det bara är här i stan den är slopad? Köttsoppa lagad på rätt sätt och ärtsoppa på skolmatsedeln önskas, tack!

24 september 2011

Äppelpäppelkvittenkräm

Tänkte jag att denna kräm kunde heta.
Experimenterade lite med rosenkvitten, hittade några mogna.

(4 pers.)
1 äppel
1 päron
3-5 medelstora rosenkvitten
(3 om du föredrar mindre syrlighet)
5 dl vatten
1 1/2 dl fintsocker
1/2 vaniljstång
1 stjärnanis
1 msk potatismjöl

Skär bort fröhusen från frukterna. Koka sedan frukterna mjuka i hälften av vattnet. Mixa med stavmixer. Smaksätt med en skrapad vaniljstång (skrapa ur vaniljen men lägg även den urskrapade stången med) tillsätt även 1 stjärnanis, rör ner sockret och häll i resten av vattnet. Låt koka sakta minst 5 min. Blanda sedan ner en msk potatismjöl i lite vatten och rör ner i krämen. Sjud krämen, låt ej koka mer. Häll upp i serveringskärl strö lite socker på ytan. Garnera om ni vill med några näpna blommor och servera med vispgrädde.

Smaken...syrlig...sagolikt god. Nu blir det mer kvittenexperiment! Päron och kvitten tillsammans är väldigt gott! Bad familjen gissa vad krämen innehöll. Citron var de säkra på, en gissade rabarber. men det var alltså varken det ena eller det andra utan kvitten.

Jag tog några  harsyreblad som garnering. Vet ni vad som händer då. Jo klorofyllet gick sin väg... gillade tydligen inte alls bekantskapen med kvitten... de vackert gröna bladen bleknar och syns knappt. Violerna och lavendeln var bättre, fin kontrast mot den gula färgen!

Rosenkvitten

Här ett recept på skedkakor där kvittenmarmelad passar bra.

Grönt


Ännu hittar man lite godsaker i vår vildvuxna trädgård=)! T.om en pytteliten kålrabbi. Övrigt: svartkål, bladpersilja, mangold, mynta och förstås zucchini. Får se vad det ska bli av det... Lilla aroniabusken gav också en liter bär (lite lämnades till fåglarna). Kaninerna fick en bärrik kvist. Den ena kaninen blev överförtjust i bären medan den andra föredrog blad och kvist. En buske full med rosenkvitten ännu oskördad. Tror de ännu behöver mogna lite. Brukar bli gott att blanda med äppel som gelé eller sylt.