2 oktober 2011

En järpe...

... hade krockat mot torpets köksfönster och brutit nacken stackarn. Vi har ett stort bestånd med järpe i skogen, de har nu i höst hållit till i trädgården och är ganska orädda av sig. Ovanlig höst då äppelträden inte gett någon skörd. Den här årstiden brukar vi plocka äppel i mängder. De få träden vi har i stan gav litegrann men vid torpet misslyckades blommningen/pollineringen helt. Svamptoast till lunch blev det igår och stekt sik, persiljesås och rotsaker i ugn samt en sallad till kvällen. Oktober har börjat med finfint väder, hoppas det håller i sig ett tag! I svampskogen kom vi på att det nyligen pratats om en björn i trakten så kanske det var av den anledningen det bara blev en liten runda. I dag blir det trädgårdsjobb. Lite lökar i jorden.


(Pyy på finska)

30 september 2011

Slow food


I morgon stort Slow food-evangemang i Västra Nyland med många "matkändisar" t.ex Mats-Eric Nilsson och Michael Björklund. Hade varit trevligt att åka dit. Men "Slow food" på torpet lockar mer. Slow food ja, det lagade varenda själ tidigare d.v.s innan "Kvickman" och andra fick oss att tänka om. (Annons från Hemmets journal 1953).

29 september 2011

Grönsaksfest! - skördefest.

Redan tidigt på morgonen började
bordet att fyllas...

Barnen hade med sig finfina grönsaker!
Är detta en förvuxen kålrabbi eller?
Hemodlade vindruvor hämtade en.
Såå goda!!!

Skojiga former!

Skördefest = matglädje!

Skördefestmeny 2011
Förrätt: godsaker från skördebordet
Huvudrätt: Skördesoppa
Efterrätt: Chokladkaka + glass 
(kakan innehöll riven morot och zucchini
receptet kommer senare...)

28 september 2011

Helge Skoogs fisksoppa del 2

Här är soppan jag skrev om för ett tag sedan.Klara Soppteaters allra första soppa! Nedskrivet från tidningsklippet jag hittade....

Helge Skoogs fisksoppa
1 ganska stor purjo
1 halv fänkål
3 paprikor, helst olika färger
1-2 klyftor vitlök
1 påse fryst koketorsk
2 burkar krossade tomater
1 liter fiskbuljong
2 pkt saffran
1 stor burk musslor
räkor efter behag
olivolja, basilika, salt, peppar och ev. lite rödpeppar

Hacka purjon och fänkålen. Pressa vitlöken och fräs alltihop i lite olivolja. Skär paprikan i småbitar och lägg i den också. Krydda med lite basilika. Slå i tomaterna och späd med buljong (tärning eller hemkokt på fiskskrov och/eller räkskal). Den som vill spetsar med vitt vin eller cognac. Smaksätt med saffran, salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och låt soppan sjuda tills de är kokta men inte längre. Sönderkokt torsk är en styggelse. Lägg ner musslor och räkor i soppan och värm upp, men låt inte soppan koka då blir skaldjuern sega. Serveras med aioli och Vikabröd (knäckebröd).

Ja det var alltså frågan om en typs "Bouillabaisse" vi åt här hemma häromkvällen. Med frysefisk och burktomater och burkmusslor visserligen, men ack så god! Jag hade hemkokt fiskbuljong på abborre i samt en liten dutt vitt vin. Saffran lade jag i efter att sönerna tagit soppa. De har inte riktigt fattat tycke för saffran...trots det är så gott!

Nu har vi en gratäng i ugnen med rosamundapotatis, kallrökt ren, trattkantareller, vitlök och timjan...vilka dofter! Doftade gjorde det också på jobbet idag då barnen bakade skördebröd. Vackra fina brytbröd med linfrö, solrosfrö och frö av pumpa. Imorgon har vi en riktig mat  fest då vår traditionella skördefest går av stapeln. Mycket att titta, känna, dofta, smaka på...