14 juni 2018

Tornsvaleproblematik, smörgåsar och en ledig dag


Äntligen är rädisorna skördefärdiga och sallad och örter finns för husbehov.


Vi har ett problem. Problemet heter Fru och Herr Tornsvala (tornseglare) (Apus apus). De har blivit fixerade av familj Talgoxes (Parus major)  holk. I holken finns ett gäng nästan flygfärdiga talgoxeungar som föräldrarna ännu matar. Allt vore frid och fröjd om inte Tornsvaleparet många många gånger per dag gör försök att flyga in i holken (de är dock för stora). Har aldrig sett på maken till envisa fåglar. Som om de inte fattar att holken redan är upptagen.
Om vi spikar upp en holk i närheten, en med större öppning. Får se om de hittar den då?

Primörer från trädgårdslandet fick pynta morgonsmörgåsarna. Trevlig familjefrukost då alla i familjen råkade var hemma t.om vår äldsta, som redan " lämnat boet',  hemma för stunden.

Talgoxarnas morgon som vi kunde följa med från köksfönstret var betydligt  stressigare än vår. Har  ledig dag idag men diverse hus- och trädgårdsprojekt skriker på uppmärksamhet, så bara att sätta igång....  Funderar måla utebastun,  men kanske den där tornsvaleholken borde snickras ihop först?


(så där ja... nu finns holken! Det blev ändå maken som tog itu med holkbygget. En vågrät tornseglarholk med en större bredare öppning. Nu upphängd inärheten av talgoxarnas hem. Bara att vänta och se. Typiskt att vi inte sett till seglarna nu, hann de ge upp?  Skulle vara så intressant att följa med denna speciella fågel på nära håll. Fortsättning följer om det blir så...)


12 juni 2018

Bocuse d'Or Europa 2018 - multitasking vid spisen.


Ja, man måste ju följa med hur det gick...

Bocuse d'Or 2018:

1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. Finland 💜 !
5. France
6. Belgium
7. Switzerland
8. Hungary
9. Iceland
10. United Kingdom



...Norge med team C A Pettersen, Havard Andre och Gunnar Hvarnes tar första plats medan såsen puttrar på spisen.

Konstaterade att det går att fixa middag samtidigt man ser Live sändningen av  prisutdelningen av Bocuse d'Or Europa.
Min mat i en annan kategori än den den i Torino men smaken på "vardagsmakaroniröran" den var "molto bene". 


Bästa vardagsmaten = snabblagat, få ingredienser, gott och mättande



Enkel men god "vardagsröra" med höna, nässlor och makaroner.

Makaroner

hönsstrimlor
gul paprika
buljong eller grönsaksfond
förvällda finhackade nässlor (eller spenat)
svart peppar, salt
grädde

(Mängder... tja, beror på hur många ni är som ska äta)

Parmesan

Koka makaronerna, fräs under tiden hönsstrimlorna och paprikan. Späd med buljong, tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i lite grädde när såsen kokat en stund. Låt småputtra medan du ännu svänger ihop en sallad. Rör ihop såsen med makaronerna och häll upp o djupa fat. Toppa med parmesan. Ät dig mätt och gläds över det nordiska prisregnet i Italien!




10 juni 2018

Gädda, antikt brynstål och Anthony Bourdain





Idag åt vi gädda. Jag lagade lunch tillsammans med sonen, den äldre.

Snickarboa städades inför sommaren. Har tänkt fixa upp några stolar under semestern i år. Möblerade om och skurade  till och med den gamla snickarbänken så nya stolstygen inte blir smutsiga sen. Sorterade gamla verktyg också... hittade vackra grejer.
Två brynstål. Det ena modell "jättegammalt". Putsade  bort rosten och hittade en stämpel F. Dick.

Googlar... F. Dick "Tyska knivmärket Anthony Bourdain nämde i "Kitchen Confidential"... Google berättar vidare att Johann Friedrich Dick grundade sitt företag redan 1778. Det var hans son Paul som senare specialicerade sig på knivslipning och speciellt brynstål.
Brynstålet jag fann kom genast i användning då sonen ville ha vass kniv då han fileade den nyfångade gäddan.

God lunch! Sonen doppade (nästan) benfria bitar gädda i uppvispat ägg, vände i mjöl. Saltade och pepprade. Jag gjorde en vitsås med örter till och så hade vi potatis, från igår att steka.

 Sommarmat♡.

Appropå Anthony B... han har precis gått bort. Vila i frid. Borde ha en av hans böcker nånstans.
Visste ni föresten att Anthony också tecknat serier?


5 juni 2018

Hur gick det med myskmadran och de andra?

Förutom de odlade, finns ju också "de ätbara vilda" 


En liten trädgårdsuppdatering så här i början av juni. (Dagboksanteckningar från trädgårdstäpporna, så jag kan jämföra ett annat år...). 

Japanska pilörten, "den invasiva" prydnadsväxten -  jag har inte lyckats utrota den ur trädgården än... men låter den inte växa hög igen och fortsätter kampen med att få bort den.
Myskmadran - växer på två ställen. Inte mycket, men räknar med att de sprider sig. Bra marktäckare. Kan användas som smaksättare i mindre skala.
Mangokärnan jag fick att gro. Ja den växer, inomhus i kruka. Långsamt men säkert, blir fin krukväxt.
Rabarbern, ja då, mycket på flera ställen, två olika sorter. Skrev om den i förra inlägget.
Zucchiniplantorna och prydnadspumporna. De bor redan utomhus. Risk för frostnätter nu när det blev kallt igen? Möjligt efter så varma veckor?
Paprikorna och chilin, finns i krukor både ute och inne.
Ramslöken! Fick den köpta örtplantan från matbutiken att gro och i år har den tagit fart.
Sparrisen... hm, vilken sparris? Ser den inte någonstans i år.
Vitlöken, växer till sig liksom lök, gräslök...
Potatisen, planterade potatis tidigare än vanligt i år och med varma maj är jag nästan säker på att vi har lite egen nypotatis till midsommar. Oj så blasten ser fin ut, men än har de inte blommat.
Sallader, rädisor... ja de är på väg liksom mangold, grönkål och diverse örter.
Morötter och rovor, odlade på friland. De ser man knappt än, men de kommer senare...
Libbstickan, växer så det knakar. 
Buskblåbärbusken tog igen sig och växer bra trots hararna hade hittat den.
Havtornen, de nyplanterade skotten... tja, får se. Lite liv syns i dem men ganska lite... nå de stora buskarna är frodiga och fina liksom björnbären. 
Plommonen! otroligt mycket kart, skojigt för det är första året de isåfall ger mycket frukt. Äppelträden ser ut att må bra, men med dem vet man aldrig. Nu borde vi få regn! Vinbär och krusbär och rosenkvitten... finns väl inget år som de inte ger bär/ frukt. 
Oreganon, skördade jag redan i större mängd. Den är finast och godast nu innan blomning. Oregano för hela året...

Glömt något, säkert. Men i stora hela är det vad som hittas hos oss. Odlingssäsongen har börjat bra men den har krävt mycket bevattning.


(På jobbet spirar och gror det också, fint att ha egna örter på nära håll!).

Vad odlar ni?