16 maj 2010

Nässelplättar


är barnens favoriträtt på torpet. Gör en vanlig plättsmet som du låter stå och svälla. Sen på med stövlarna, handskar på händerna och utrusta dig med en bra sax. Ut och klipp små toppskott av årets första nässlor!








Skölj och förväll nässlorna några minuter, sila bort vattnet. Men spara det, det kan användas t.ex som utspätt som näring till växter eller skölj ditt hår med nässelvatten och ge det på så vis en  närande kur. Krama ur de förvällda nässlorna, hacka smått och blanda ner i plättsmeten. Sen är det bara att börja steka, äta och njuta! Servera med lingonsylt, rårörda lingon eller kanske grynost (keso) med gräslök i.

Nässelplättar
1 l mjölk
4 1/2  dl vetemjöl (ett par dl kan bytas ut till speltmjöl) 
3-4 st ägg
1 tsk salt
nässlor,ca. 1 -1 1/2 l färska
(liten skvätt mineralvatten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar