15 februari 2010

Mat så in i norden

... är ett riktigt bra matprogram. I förra avsnittet mötte Mathias och Mikael Hanne Frosta i Hardanger, närmatskock som verkligen tar det här med närmat på allvar.
Hon har så rätt. Vi borde använda oss av råvaror från vår näromgivning i mycket större utsträckning. Äta sådant som hör hemma här. Korn t.ex kan användas istället för ris. För att inte tala om spelt (dinkel). O.k kräver längre koktid men matlagning ska få ta tid. En blötläggning innan förkortar dessutom koktiden.
Örter, nässlor, svamp, rotsaker, bär... det finns så mycket gott här om man börjar fundera. Lokala råvaror utan långa transportsträckor. Mango, bläckfisk och wasabi kan man istället njuta av om man rör sig ute i världen. Men...kaffe då? Har nog inte tänkt börja odla cikoria. Så några långväga produkter får nog hänga kvar. Men i det stora hela tänker jag börja laga mer närmat.

Ultimata närmiddagen är väl våra abbormiddagar på torpet:
Fisk från viken, kantareller från skogen, potatisen och löken från trädgårdslandet... rabarberkompott - längtar till sommaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar