22 april 2010

Öka timresurserna!!!

Lyssnade på radion idag. Radio Vega. Debatt om timfördelningen i skolorna.
Idag ser hushållsundervisningen ut på följande sätt i våra skolor: Alla har hussa tre timmar i veckan på sjuan. Sen är det valbart om man vill fortsätta med det på åttan och nian (Vilket vår juvel förstås gör...helt frivilligt.) De som ej väljer huslig ekonomi har alltså bara ämnet ETT år under 1-9 klass! Hallå! Vaddå? Är inte mat ändå grundförutsättningen till liv? Och att äta vettig mat grunden till välbefinnande? Att få lära sig att laga denna vettiga mat själv borde vara varje barns rättighet. Ända från första klass! Lärdomar att ta med sig in i vuxenlivet och viktigt för hela samhället om man ser till hälsoaspekter. Små barn är nyfikna, små barn vill lära lära. När man går i sjuan är man redan i pubertetens början, då har man tillräckligt mycket omkring sig, då borde man redan ha haft hussa i flera år!
Från det ena till det andra...ska lägga in lite bilder om jag hinner ännu ikväll eller de närmaste dagarna. Har en hel hög på lager. Egyptenbilder m.m Och gårdagens mat tog jag också nån bild på. Det här skulle ju bli en matblogg var det tänkt men har knappt fått in något recept. Kanske för att jag själv mest kockar utan recept. Sen om jag ska återge något blir det lätt: En skvätt det och en gnutta det, en rejäl näve det ... d.v.s inga exakta mått. "Fingertoppskänsla" och "smaka sig fram" är mer min melodi. Men här kommer ändå gårdagens makaronilåda:


MAKARONILÅDA MED KANTARELLER (eller annan svamp) (4 pers.)
ca. 5 dl makaroner koka al dente.
I slutskedet häll ner en påse frysmajs.
Fräs 1 lök och 4 dl kantareller (mer om de är färska).
Smörj en ugnsform.
Häll makaroner-majs-lök-svamp i formen slå över äggmjölk.
Äggmjölk: 3 dl mjölk
3 ägg
salt och peppar efter smak och lite vitlök om man vill.
riven ost ca.2 dl på ytan.
200 grader 25-30 min.
När den är färdig lyxa till den med något gott. Vi råkade ha både ruccola, oliver och parmesan hemma!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar