23 april 2010

Mjöd








Satsen kan halveras/ eller fördubblas vid behov

 1 sats Mjöd (inom parentes halva satsen)
8 l vatten  (4 l)
500 g farinsocker  (250 g)
500 g fintsocker  (250g)
2-3 citroner  (1-2)
1/4 tsk färsk jäst   (1/8 tsk)

+ en flaska  öl, men ej nödvändigt 


Blanda sockret i ett stort ämbar eller kastrull. Koka upp vattnet. Häll vattnet över sockret. Pressa citronerna och tillsätt den silade citronsaften i blandningen. Låt svalna. När vätskan är ljummen (kring 37 grader) tilsätt jästen.(Man kan först blanda ut jästen i en mindre mängd vätska som sedan hälls över i resten). Om man vill kan man i detta skede ännu tillsätta en flaska öl. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Tappa sedan mjöden på flaskor i vilka man lagt några russin och någon tsk socker på botten. Lämna lite luftrum, fyll inte flaskorna ända upp. Skruva på korkarna och ställ sedan mjöden svalt. Det tar ca. en vecka innan den är färdig. Vill man påskynda processen låter man flaskorna stå längre i rumsvärme innan man ställer dem svalt. Då tar det 3-4 dagar.
Flaskorna bör vara rena.Man kan koka dem i minst 5 minuter eller lägg dem i en kall ugn, skruva upp värmen till 125 och låt dem vara i ugnen ca.20-30 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar