Avena sativa är det latinska namnet för havre. Läser i dagens Hbl en spalt av Magnus Londen där han funderar över närmat. Han har plötsligt en morgon börjat fundera över varför de köper havredynorna Quaker from America till morgonmål. Varför inte finsk havre? Senare samma dag går han och köper ett paket Elovena fullkornshavrefras istället.
Elovena, varumärket som försett oss finländare med havregryn i 85 år redan. Äkta finländskt så det förslår och den vackra skönheten på kartongen ler så inbjudande. Men... plötsligt läser han det finstilta: producerad för Raisio. Inte producent: Raisio. Något lurt? Det visar sig att den vackra finska flickan är en tysk Mädchen! Valmistusmaa: Saksa. står det nämligen längst nere. Tillverkningsland Tyskland.
Själv köpte jag Elovenas havregryn för ett tag sedan.De kan väl ändå inte vara tyska? Jag köpte dem mest för den snygga plåtburken skull, den som tillverkades i samband till 85 årsjubileet. Eftersom vi är en grötglad familj har grynen snabb åtgång så den har fyllts på några gånger redan. Men senast fyllde jag den med ekologiska gryn från ortens fina kvarn i stället. Så innehållet är något annat än vad burken påskiner. Nu är det åtminstone säkert finländskt i den! Och närodlat.
Och från det ena till det andra. Strejken på de stora livsmedelsfabrikerna fortsätter. Den kan bli långvarig. Nästa vecka är det Kristihimmelsfärdsdag. Folk har börjat hamstra sägs det. Det är alltså "färdigmaten" som riskerar ta slut. Grönsaker och andra råvaror kommer det att finnas liksom mjölkprodukter. För dem som brukar livnära sig på färdigmat kan strejken vålla problem för, (och skol- och sjukhuskök kan få lite knepigt.) Nyhjälplösheten gör människan handfallen.
Ett nytt askmoln från Island kan eventuellt stoppa flygtrafiken igen sa de på radion...
Flygstopp, livsmedelsstrejk. Om planen står stilla och fabrikerna ej tillverkar vår mat då är det kanske på tiden att tänka i nya banor? Man kan åka tåg och man kan lära sig att koka gröt t.ex. Bryta sig ur ingrodda vanor och sluta ta allt för givet.
2 kommentarer:
Efter en lång och mödosam konstatering över livets vedermödor kunde du sammanfatta allting i ett enda ordval, nämligen, att man borde sluta ta allting för givet. Du har så rätt så, jag blir så glad över att få det bekräftat att det är inte bara jag som anser att det finns mycket att göra inom gastronomin för att få folk att förstå den rätta etiken och filosofin i och om maten, måltiden och råvaran, du hör tydligt till en av dem i den skaran jag har respekt för.
Tack, respekten är ömsesidig!
Skicka en kommentar