8 maj 2010

Basilikaparfait!... och lite minnen
Mulino RotoneEva!
Det här är egentligen ett "insiderinlägg"
(riktat till en msv-97a som hittat min blogg och ville ha receptet;) Men kanske någon annan också kan ha glädje av receptet på parfaiten så skriver det här.

Basilikaparfait a la Monique

(som E tydligen har döpt den till)...men inte är den mitt eget påfund. Den härstammar från den kaotiska cateringen i källarvalvet där även du E överlevde ett arbetspass;)

4 krukor basilika
1 liter jougurt naturell
24 äggulor
12 msk honnung
6 dl fintsocker
1 liter vispgrädde

Serveras med färska eller marinerade jordgubbar!

Skär basilikan smått och blanda med jougurten.
Vispa grädden hårt.
Blanda honnung, socker med äggulorna och vispa till skum över vattenbad.
Låt svalna.
Blanda försiktigt ihop jougurten, äggblandningen och grädden.
Fyll i formar. Lägg i frysen. Stjälp upp en stund före servering.

Obs!Detta är en jättesats så om man bara lagar "till familjen"
kan man dividera receptet med 4 eller 5...

Men borde vi inte bli lite nordiskt innovativa och skippa basilikan nästa gång? Byta ut den mot något fräscht och typiskt nordiskt istället. Italien i all ära men nu blåser nya vindar...Någon som kan komma med förslag till en nordisk parfait?Toscana 1999 (Bra med blogg, man kan ha användning av sina gamla bilder!)

4 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Förlsag till en Nordisk parfait. Du vet säkert att det finns ett bär på en buske som inte växer någon annanstans än i Norden, och endast och enbart i den Österbottniska skärgården och lite på den Svenska sidan också, Och så finns detta bär även i Ryssland som en lite annorlunda släkting med större bär och den är odlingsbar, men detta bär och denna buske jag talar om är unikt i sitt slag, så nordisk som någonting kan vara, HAVTORNSBUSKEN med det c- vitamin rika bären man pressar på hösten, Gjör en parfait på den saften och du har en parfait som är lagom syrlig, söt och glassaktig. Jag har gjort så här att jag tar 1 liter rå havtornsbärssaft blandar det med ½ kg socker, kokar det tills sockret smält, kyler det ner och därefter görs parfait smeten i vanlig ordning och den kokta saften blandas i, i önskad mängd.

MoWe sa...

Jo det måste jag pröva! Det är ett av mina absoluta favoritbär... jag har faktiskt tre små havtornsbuskar på gården. Planterade dem senaste vår men den lilla skörd jag gick och hoppades på hann skatorna skörda före mig.

Christian Tikkanen sa...

Vet du att det samma problemet hade vi också den tid vi bodde i Finland, att de kom så små skördar, men så var det en botanist som berättade för oss att havtornsbusken är antingen en han eller en honbuske och att det behövs fler han buskar runt honbuskarna för att bären skall bli till. Så det kan ju gott hända att du bara har honbuskar. Att du kanske borde få en hanbuske med i samlingen din, det gjorde vi, vi planterade in två hanbuskar och andra året efter det var våra buskar så fulla med bär att det bröt till och med grenar bara på grund av tyngden i bären som var så många.

MoWe sa...

Har en hane, två honor. De var så jättesmå ännu i fjol så det blev bara en handfull bär till skatorna. I år ser det tillsvidare ganska lovande ut. Kanske nån hanbuske till vore bra. Och något som skrämmer skatorna kanske.

Skicka en kommentar