25 maj 2010

Kalakukko del 2

Här bild på kalakukkon. Kockens kommentarer med facit på hand: lättlagat, gott, mättande. Skorpan blev dock lite för hård, men helt o.k för att vara ett första försök. Jo jag kommer nog laga det igen! Strömming och bacon bra kombination. På vårmarknaden kostade en kalakukko i samma storlek 25 euro. Kostnaderna för denna blev...ca.5 euro. Bra utflyktsmat föresten.

Receptet enligt Kokbok för hem och skola (1911) Reinilä, Calonius och Krank

5 dl vatten
1 msk salt
2 msk smör
9 dl vetemjöl
9 dl rågmjöl
Fyllning:
700-800 g fisk (mujka, abborre, lake)
200 g fläsk
salt
Vattnet, saltet och de båda mjölsorterna blandas till en hård smidig deg som kavlas till en ungefär 1 cm tjock platta. på mitten strös lite mjöl, därpå radas de rensade sköljda och väl torkade fisken, det i skivor skurna fläsket och salt emellan varven. Deg kanterna fuktas med vatten, hopvikas över fyllningen och sammanfogas mycket väl. Kalakukkon gräddas i varm ugn ungefär 4-5 timmar och smörjes då och då med fläsksvål. Uttagen från ugnen inbäddas den i handdukar så ej skorpan bliva för hård.

(Jag gjorde bara halva satsen, använde i min variant strömming och bacon. Hade den drygt 3 1/2 timme i ugnen, först riktigt hög värme sedan drog jag ner den till ca.130 grader) Smorde emellanåt ytan med fett.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar