16 juni 2010

Dagens lunch - rödbeta

Rödbeta
som råvara
copyright MW-08

Riven rödbeta och  morot, finhackad lök, ägg... (beräkna 1-2 ägg per liter massa), svartpeppar, salt, ev. örter, och idag blandade jag ner nykokad hirs. (Ibland brukar jag ha förkokat korn, speltpärlor,
ris eller skorpmjöl. Ifall det har blivit morgongröt över kör ner den med! Servera t.ex.med kokt potatis, ångkokt broccoli och en kall gräddfilssås

...forma till biffar.
I ugn ca.35-40 minuter.
ca.175 grader.

Rödbetsfrestelse

En annan god rätt med rödbeta är denna rödbetsfrestelse:

1 dl korngryn
vatten, salt

4 medelstora rödbetor
100 g rotselleri
2 1/5 dl smetana
2 dl gräddfil
svartpeppar
1 tsk senap
1/2 tsk merjam
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor

Koka korngryn i lättsaltat vatten
Riv rödbeta och selleri
Blanda smetana, gräddfil, kryddor och vitlök med de rivna rotsakerna.
Tillsätt de kokade korngrynen. Häll smeten i en smord form Grädda i 200 grader ca. 1 timme.
Servera med saltgurka/ kryddgurka och smetana.

Pröva även chevréfyllda rödbetor!
eller gratinerad pestorödbeta
eller rödbetshjärtan till pastan



2 kommentarer:

Anna sa...

Mmm va gott det låter, älskar rödbetor! Kanske till o med min anti-vegetariska sambo skulle kunna tänka sig att äta ;-) /Anna

M sa...

Om man inte orkar laga biffar kan man lägga samma massa i en smord ugnsform. Lite smör och sirap och skorpmjöl på ytan...
och föresten! Har man överbliven gröt kan man ha den i istället för hirs/ris/skorpmjöl...

Skicka en kommentar