7 juni 2010

Hemlagad fil


Hemlagad fil som min mommo gjorde den:

Du behöver en fil (ju högre fettprocent desto
krämigare.) Samt en helmjölk. 
Men visst går det bra med lättvariant
också, tar lite längre...) 


Sedan "smörjer" man 6 st skålars kanter
med gräddskiktet som finns på ytan i köpefilen.
(Jag testade också Ekologiska filen
men den har lägre fettprocent= mindre gräddig yta)



Sen slår man på mjölken

Täck över och låt de stå i rumstemperatur 
ett dygn.Jag lagade på kvällen, följande morgon
såg det misstänkttunnt ut ännu. Men på 
eftermiddagen började det hända.
Exakt ett dygn sedan starten började det se 
riktigt lovande ut. Då la jag skålarna i kylskåpet


Och ikväll blev det kvällsmål.
Smakade precis som den ursprungliga köpta.
Lite havtornssirap och musli på.


Rekommenderas att laga egen fil! Lätt, gott och blir billigare än att köpa. Ps. Enligt böcker finns det olika metoder. Endel ger rådet att värma mjölken först och sedan vänta tills den svalnar till 22 grader
innan man häller över. Andra recept säger att man kan använda grädde istället för filen till kanterna.
Men min mommos metod tyckte jag var bra!

(Kommentar i efterhand, 2012: Den här sommaren har jag mest lagat på lättfil (2,5% fetthalt och ekologiska lättmjölken. Tar precis ett dygn innan den är klar för kylskåp.)

4 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Måste testa att göra egen fil :-)

MoWe sa...

Ja nu borde man ännu ta och skaffa sig en ko så skulle man klara sig långt med självförsörjningen:-) Hoppas dina "dunbollar" har det gott. De svarta är jättefina! Vad är det för ras? Har inte hunnit studera din blogg så noga ännu. De jag hade var små brunvitprickiga pärlhöns, vet inte exakt vad rasen hette. Tyvärr får man inte ha höns här i stadsområdet.

MoWe sa...

...och knappast en ko heller...

Gela sa...

Jag kan ju inte hålla mig från att skriva en kommentar. Min farfar tog bara en matsked av den filen han skulle äta och lade den i ny bunke fyllde på med rödmjölk och vips så fanns det mer fil. Saaaknar den äkta filen här i Sverige. Ha en fin fin helg/Gela

Skicka en kommentar