22 juli 2010

Lycka - Uleåborgslimpa

Lycka -kan vara något så enkelt som att testa  brödrecept.

Detta lagade jag senast på torpet. En ljuvligt doftande  limpa med pomerans och kummin. Det hör till de där gamla "torprecepten" som härstammar från 1900-talets början. Roligt att veta att just dessa dofter spridits i torpets kök någongång tidigare för mycket länge sedan...


...och att sedan smaka på det ugnsvarma brödet till kaffet! Nam!
(Nästa gång ska jag laga i höga formar med mera deg i. Och kanske man borde pröva med surdegsgrund istället för med jäst. Nu blev det lite låga då jag glömt bästa formarna hemma. Lagade dessutom bara en halv sats, nästa gång blir det mer!

 Uleåborgslimpa

50 g jäst
1 ltr ljum kärnmjölk
2 dcl sirap
2 msk fint skuren pomeransskal
2 msk salt
1 1/2 tsk finstött kummin
800 g vetemjöl
800 g skrätt rågmjöl

Jästen upplöses i lite ljum kärnmjölk, vetemjöl blandas i så det blir till en tjock välling, blandningen får jäsa upp.Sirapen uppkokas med kryddorna, får svalna, blandas jämte en del av vetemjölet i den ljumma mjölken. Den uppjästa jästen, saltet och resten av mjölet iknådas. Degen får nu jäsa till sin dubbla storlek, ältas på bakbordet och dela i tre delar, vilka formas till tre limpor och ställas att jäsa. Gräddas i ej för varm ugn ungf. 1 timme. Överpenslas ett par gånger under gräddningen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar