15 augusti 2010

Rova på Villes vis


Ville Vallgren del 2
...ja Ville han älskade rovor. En kväll åt vi  fyllda rovor efter hans recept.
"Rovorna skalas och kokas. Sedan de äro lagom kokta, skär man rovans översta del-som ett lock-av. Sedan gröpes innanmätet bort samt blandas med äggula, rivna skorpor, socker och mandel efter eget behag och smak. Några lägga även fint malet kött, fågel eller kalv. Dessa rovor läggas på ett fat och stekas i hällugn.De passa ypperligt till fårstek. På dessa rovor dricka vi ett gott burgunderrödvin."
Jag lagade en potatisgratäng och marinerad lammytterfilé till (hade alltså ingen annan fyllning  än mandelkross,äggula, socker och lite skorpmjöl i dem + mosad rova.) Kokade rovorna nästan mjuka, fyllde och placerade dem ännu i ugnen i gratängens slutskede... Lite "massa" som blev över strödde jag ännu på ytan på potatisgratängen. Stekte köttet... och lagade lite gräddsås... Tillsammans med lammfilén var rovorna helt underbart goda! Den söta mandelfyllningen riktigt god. Så förstår Vallgren till hundra procent, rovor är gott!
...rovorna nästan klara...
men ännu en liten stund i ugnen...



Gott gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar