11 augusti 2010

Ville Vallgren
Den som någongång besökt Helsingfors och gått över salutorget har sett henne, stans kändaste dam. Havis Amanda. Havis Amanda är skapad av den finländska skulptören Ville Vallgren. Han var en mångsidig skulptör men han blev också känd som en sann matvän. En man med sinne för det goda i livet. Eftersom han även skrev en del finns hans tankar kvar i bokform och det är häpnadsväckande att läsa hur rätt han har. Mycket som är aktuellt idag gick han och funderade han på under sin livstid.

Ville, eller  Carl Vilhelm Wallgren som han döptes till (Wallgren ändrade han senare till Vallgren) föddes i Borgå 1855. Hans mor var Emilia Ottelin och fadern hette Georg Wallgren och verkade som stadsläkare i Borgå. Eftersom famljen Wallgren var nära vänner till familjen Runeberg föll det sig ganska naturligt att den  konstnärligt sinnade Ville följde vännen Walter Runeberg, nationalskaldens son,  i fotspåren. Walter studerade till skulptör och reste till Paris. Snart befann sig även Ville i Paris. Där utvecklades han som konstnär och kom att bli fast bosatt i hela 36 år.

"Vi kan och bör hålla oss till de inhemska ingredienserna, men med den franska kokkonsten, då går det oss alltid bra" uttrycker sig Ville i en av sina böcker.

Ville var gift tre gånger. "Den första frun tog gud (Antoinette f. Råström som dog) den andra tog djävulen (Madeline Imbert-Rohan, som var missbrukare) men den tredje (Viivi Paarmio) henne tänker jag behålla själv" lär Ville ha sagt. Viivi och Ville gifte sig 1917 och levde sedan tillsammans ända fram till hans död 1940. De hade då flyttat till Alberga där Viivi byggt sig en stor villa. Som husdjur hade de bl.a två glada grisar. På gamla fotografier man ser av paret lyser de av förnöjsamhet. De ser lyckliga ut. Viivi var även hon skulptör och delade sin mans passion för god mat. I Villes böcker vimlar det av goda historier och anekdoter om mat och matmänniskor han mött under sin levnadsbana. Bland hans  goda vänner i Borgå fanns t.ex. Oskar Levin. Ville beskriver hur Oskar ställde till med kräftskiva för några Borgågubbar inkl. Ville. Det åts i kopiösa mängder nästan på gränsen till frosseri, Oskar var sådan. Innan kräftorna kom på bordet hade rätt efter rätt dukats fram och timmarna gått.

Carl Larsson var en annan god vän till Ville. Ja hela den stora nordiska konstnär- och författarskaran som befann sig i Paris vid 1800-talets slut och sekelskiftets början umgicks flitigt: A. Edelfelt, W. Runeberg, A.Strindberg, Hugo Birger m.fl. De sökte sig till varandra och tillsammans lärde de sig uppskatta den fina franska kokkonsten. Ville beskriver också sin barndom i en av sina böcker. Han talar lyriskt om braxen och rovor, råvaror han börjat uppskatta redan i unga år.

Det finns så mycket att berätta om denna man , ska återkomma bl.a kommer ett recept på något mycket mycket gott vi lagade häromkvällen efter Villes recept. Men mer om det i ett annat inslag.
Men här är några av hans böcker, boktips till den som vill läsa mer om "Villegubben", (som han kallade sig själv).

Ville-gubbens matkatekes, Ville Vallgren (En guldgruva! Med finfina recept och mycket matfilosofi).
Mat och dryck med roliga gubbar, Ville Vallgren (Roliga anekdoter om händelser och personer i 1800-talets Borgå)
Ville Vallgrens ABC-bok, Ville Vallgren (Beskriver människor i Villes närhet och livet i Paris)

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Hej Mowe, en rak fråga, kan man få tag på dessa böcker någonstans som faximila eller andra upplagor, jag är nämligen mycket intresserad i just sådana där böcker, och om det ännu till är så att någon har orginalutgåvan är jag ännu mera intresserad, kokboksmuseum du vet, håller på att samla all slags böcker till mitt bibliotek och det där låter mer än intressant, Vallgrens kokböcker.
Finns det till salu? och om inte så är även det fullt förståeligt.

MoWe sa...

Jag har lånat dem på bibban. Matkatekesen en nyutgåva (1994) Söderströmsförlag. Mat och Dryck..,också den en nyupplaga (tryckeri& Tidnings Ab i Borgå). Medan ABC boken var i orginalutgåva 1916, (Söderströms)
Har själv frågat här i stans bokhandel om de finns, de hade bara ABC boken på finska (Nyupplaga)Ad libris har samma men bara på finska. Akademen i Hesa har jag ej kollat med. Men om man har tur skulle man kanske kunna hitta dem i något antikvariat, på huuto.net... Hagelstams antikvariat i Helsingfors är också en möjlighet. Borde gå att beställa via nätet därifrån isåfall.

Skicka en kommentar