27 augusti 2010

Skalpotatis och matfabrik

Här lite nyheter som man kunnat läsa i den lokala blaskan  på senaste tid...
Först en god en: Eleverna vid en skola i södra Finland (årskurs 1-9 ) får numera sin potatis med skalet på. Försöket har gått bra! Barnen tycker potatisen är godare och de hinner skala. Att de inte kan/ hinner skala har varit största argumentet mot skalpotatisen.
Här måste det poängteras att det var på FÖRÄLDRAINITIATIV det hela gick igenom. Jo man kan påverka!! Och övning ger färdighet, får man skala ett tag så blir man snabbare och snabbare när det nu inte ska få ta någon tid att slå sig ner och äta.

Sen en sämre nyhet åtminstone så som jag ser det: 
Här i stan planeras ett nytt storkök. De preliminära planerna är att man bygger ett helt fristående kök, som en hall t.ex. på ett industriområde. " Det blir en mycket billigare lösning än ett traditionellt storkök. Samtidigt kan man maximera logistiken om hallen är tillgänglig från alla olika håll. Lösningen påminner mer om en matfabrik än ett kök men resultatet är billigt och effektivt." (Bbl 27.8 2010) 

Håhå ja ja. Är det så vi vill ha det? Först dras småköken in, sen räcker det inte med storkök utan nu ska det vara stora hallar. Matfabriker. Våra barn, åldringar och sjuka ska alltså äta mat från matfabriker. Är det så beslutsfattarna vill ha det på riktigt? Sen när de själva ligger där i sjuksängen och får brickan framför sig. Matfabriksmat, mums? Det finns aspekter man inte alls tänker på. Det humana, männskliga. Kontakten och omedelbara responsen mellan kök/matgäst. För att inte tala om alla dofter som går förlorade.

Håller med Camilla Sparring:

Jag anser att det är en mänsklig rättighet att våra barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.
Camilla Sparring, Svärdsjö, Dalarna
http://www.camillasmatuppror.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar