5 september 2010

Efterrätternas Ville


Ville har fått en egen "etikett" nu. För ännu har jag inte övergett honom. Ville avslutade alltid en god måltid med en eller flera efterrätter. Men en efterrätt för honom behövde inte nödvändigtvis vara något sött och kaloririkt, nej speciellt bär och frukt tyckte han var gott som avslutning.
"Nog äro vi ett besynnerligt folk, vi finnar. Vi anser att det är lyx att spisa efterrätter, men hälsan är kanske lyx även den nuförtiden" 
 Ville Vallgren

"Romomelett med hallon  eller körsbärssylt uti" ,det var gott det, tyckte Ville.
Så här gjorde han:
Först påbörjade han en helt vanlig omelett, sedan...
"Rommen lägges i en kastrull och när omeletten är färdig strös socker däröver. Rommen hälles på och antändes, då den bäres in på bordet.
Sockret smälter delvis som en karamell som man säger. Detta smakar särdeles bra. Vi dricka madeira, portvin eller sherry på detta."
(Han hade alltså lagt körsbärs- /eller hallonsylt emellan)

Han gillade visst hallon, Ville.
Beskrivining av en annan efterrätt:
"Chesterost med ett glas portvin och sedan smultron eller aprikoser eller hallon med grädde och lite kirsch på hallonen. Halleluja på dessa hallon."

Men lika ofta tar han upp legymer som en utmärkt avslutning på en måltid. "Vi spisa därefter legymer av alla de slag samt frukter och bär..."

Saftsoppor och geleér talar han också varmt för: " Då vi här i Finland äga stor rikedom av sällsynt goda bär, så borde vi av rena hälsoskäl spisa oftare, ja dagligen och till varje måltid våra bär som kunna anrättas såväl till mat och dryck".   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar