8 oktober 2010

Marknader

Strömmingsmarknaden har pågått hela veckan i Helsingfors, men dit hann jag inte...
Däremot hann jag gå en runda på den årligen återkommande "vanliga" höstmarknaden i hemstaden idag. Köpte bara lite smått och gott.

 Åländskt svartbröd, en flaska havtornssaft (också åländsk), en påse torkad ramslök (från Ruovesi) och en härligt god gravad sik från en lokal fiskare (Pellinge) - nordiska härliga smaker!
Ja en viborgskringla blev det också förstås (Joensuu). Siken fick göra sällskap med brödet och ramslöken.  Rörde ner ramslök, lite vitpeppar, en nypa salt och en nypa socker i en burk smetana. Lät stå en stund (ramslöken var ju torkad), sedan breddes svartbrödet med smetanan och siken skars upp i tunna skivor. Så här goda smörgåsar kan man laga med våra fina finländska råvaror! Glöm norska laxen om ni gravar, siken slår den med hästlängder! Och väldigt lätt att göra själv (på samma sätt man gravar lax, men mycket mindre mängd socker/salt då den är så mkt tunnare... samksätt med dill, enbär, rosepeppar, wiskey...eller något annat.

 Övrigt: Finfin tidsresa till 1800-talet igår. Museets nyöppnade utställning besöktes.  

http://www.porvoonmuseo.fi/

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med, sik är godare. Så fina varor du fick med dig hem, jag skulle gärna ha gått på den där höstmarknaden... :)

Christian Tikkanen sa...

Du får riktigt vältra dig i gotterier, appropå, ramslöken, vet du att ramslök är en mycket gammal kulturväxt som äntligen börjar hitta tillbaka till köket och skafferiet. I gamla recept från 1800 talet återfinner man den i många recept som en föregångare till vitlöken. Jag brukar göra så att ramslöken hackar jag ner smått och blandar med i vitvinsåsen till fisken eller så som en kall sås blandad i lite creme frech, majonäs och senap som är ypperlig till något grillat eller stekt kött.

MoWe sa...

Malin...ja visst kan man hitta mkt fint på våra marknader om man letar lite. ps. ska pröva det där morotssmöret du skrev om. Tror det kan vara en hit bland barn också. Och på svartbrödet från åland!

Christian... jo ramslöken kommer nog hamna i diverse såser och annat nu en tid=)

gunilla sa...

vilken trevlig blogg! har alltid gillat de finska och åländska råvarorna och köper alltid med mig något gott i helsingfors eller mariehamn. gravad sig är en favorit som nu ska få ta plats på julbordet.

MoWe sa...

Tack,tack för att du gillar bloggen! Ja siken kommer som vanligt finnas på vårt julbord i år.

Skicka en kommentar