21 november 2010

Herrmiddag

När man som vi har stor åldersskillnad mellan barnen, så märker man lätt vissa samhällsförändringar som äger rum. Man jämför hur det var då när den äldre var liten och hur det är nu.  Barnkalas t.ex, då var det mer undantag än regel att första barnet blev bjuden på "stora arrangerade kalas". Kalas där någon firma/restaurang el dylikt håller i trådarna. Nu har det blivit tvärtom. Små "hemma-hos-kalas" blir allt mer sällsynta. Nej det ska hyras idrottshallar, upplevelseparker, "Hopp-lopp" o dylikt , alternativt pizzakalas på restaurang eller kalas på hamburgerbaren.
Föräldrarna behöver bara öppna plånboken så fixar någon annan resten. Hot-dogen, godiset, glassen, den neongröna drinken...

Visst kan det vara roligt ibland med att slå runt med kompisarna, det är bara det att det blivit så otroligt vanligt just de här "megakalasen". Alla bör bjudas annars är det orättvist tycks många tänka. Att det sedan kommer presenter i parti och minut (typ sju burkar Bionicle varav tre identiska...) är inte det ett dilemma? 
För ett år sedan när yngsta fyllde sex år beslöt vi bryta trenden. Vi bjöd bara ett fåtal. Det blev sammanlagt fyra unga herrar i åldrarna 4-6.
 De blev bjudna på "Herrmiddag". Välkomstbål vid ankomst, sedan middag med helt ordinära köttbullar, pasta, skålar med minitomater, vattenmelon, ostbitar och annat smått och gott. Fint dukat, med tygduk och levande ljus. På programmet stod förövrigt: fri lek. - Succé! Dessutom ett lättordnat kalas, mat skall man ju ändå ha på bordet. 

En njutning att sitta och lyssna på dem vid matbordet. Inget stök och stim utan helt ljuvliga små diskussioner där fantasin ibland fick vingar. Och fri lek, det kan många gånger vara mycket mer stimulerande än vad vi vuxna kan ana...En av gossarna sade efteråt att han aldrig varit på bättre kalas=). Och nu har de frågat om vi inte kunde ha ett sånt kalas igen. Så idag har vi haft en liten "efterfest" för vår sjuåring och hans gamla gäng=). Det blev inte middag utan mer som en "brunch". Lite fler barn, lite livligare men lika roligt som för ett år sedan! En ny tradition? Kanske det!


Plockmat

"Hej, man kan äta äppel också med pinnar!"
"...eller bygga äppeldjur..."
Plommon på pinne.
"Basilika, de har vi smakat på dagis också!"

Mockarutor- alla barns favorit.

Inkas skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar