24 november 2010

Smör

Hon har varit med tidigare i bloggen
Homo Sapiens Förvirrus
den förvirrade nutidsmänniskan. 
Tyckte hon kunde passa in igen 
då temat för dagens blogginslag är
smör.

I boken som handlade om kristider hittde jag recept på ersättningar för smör. Det här är sätt man tog till förr då smör var för dyrt men man ändå ville ha något på brödet. Eftersom potatis var betydligt förmånligare lagade man t.ex:

Potatissmör:
1/2 kg kokad potatis
1 kopp grädde eller smör
salt
kummin
äggula.
Potatisen mosas endera heta eller riktigt kalla. (om de är ljumma blir det klister) Smaksätt med salt, grädde, äggula och kummin. På samma sätt kan man göra morotssmör.

Kristids-smör 
2 dl mjölk
1-2 msk vetemjöl
lite smör
salt
äggula

Mjölk och smör kokas upp, vispa i mjölet, lägg slutligen i salt och äggula låt sedan svalna.
Det var kristider det...

I dag lagade jag inte kristidssmör utan istället: 

Basilikasmör
Kör i mixer rumsvarmt smör  ca. 300-400 g + 1/2- 1 dl rypsolja (eller någon annan god olja) samt en kruka basilika. (Vill man kan man förstås istället för basilikan ta persilja, ruccola, soltorkade tomater, kärnfria oliver, nötter, vitlök, pepparrot... eller precis vad som helst, och exakta mänderna bestämmer du själv efter smak och tycke;) 

Bredbart lyxsmör (förtäres med måtta), Nami nam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar