12 januari 2011

Dioxiner och vitaminer

Dioxinskandalen i Tyskland bara växer, hur mycket dioxin som funnits i ägg, höns- och griskött är svårt att veta för det mesta är redan uppätet. För stora doser skadar hjärnan, fortplantningsförmågan, hormonsystemet och kange upphov till cancer. Muntert! Dessutom verkar det som det inte var ett misstag att livsmedelsfetter  bytts ut mot industrifetter i djurfodret. Någon har här sett chansen att göra business. Och det här är antagligen bara toppen av ett isberg av all bluff som försigår inom livmedelsbranschen.

I radion igår ett inslag om azofärger i våra kläder. Kläder tillverkade i tredje världen innehåller aldeles för mycket kemikalier. Inte så farligt för oss som köper dem, tvättar dem och får kemikalierna på oss endast i små doser. Men för t.ex den lilla indiska flickan i en fabrik... hon som dagligen hanterar dessa förgiftade tyger, för henne kan det betyda ohälsa. Ofta är dessa människor omedvetna om vad de egentligen hanterar. Azofärger har hon kanske aldrig hört talas om. 

Övriga nyheter när jag bläddrar i veckans tidningar: Vikten av D-vitamin poängteras. 7,5 mikrogram för barn under två, gravida och ammande. 10 mikrogram för barn (2-18 år). Även bra att ta i övriga åldrar. En annan ändring har också skett i rekommendationerna. Förr var det tal om vinterhalvåret, nu talas det om året om.

WWF har gett ut en fiskguide  där de poängterar att det är den inhemska vilda fisken som är det miljövänligaste alternativet. Abborre, gädda, gös och strömming. Och "skräpfisken" brax och mört skulle jag vilja tillägga. Tror man skulle kunna utnyttja dem i mycket större skala. Har man bara bra metoder och ideér så...det är en inställningsfråga först och främst. 

...och i Helsinforsskolorna äts härefter en vegetarisk lunch i veckan. Får se hur fantasirik den blir. Eller blir det bara fabriksgjorda spenatplättar uppvärmda i plastdynon lite oftare än förr?Antagligen blir det en hel del sojaprodukter. Soja"slimsor" och sojakross som försöker imitera kött. Inget jag själv är förtjust i trots att jag lagar mycket vegetariskt. 


2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Hej MoWe! Sanna ord och tänkvärda tankar. Nu mera en någonsin förr har det blivit populärt att framhålla det lokala och rena produkterna bland både kockar och restauranger, det är bara en tidsfråga om när livsmedelsindustrin får böja sig för detta och den stora breda allmänheten följer efter. Du vet att så sent som 2004 undertecknades ett köksmanifest bland alla ledande köksmästare i hela norden, "den innovativa nya nordiska maten", ett manifest som förbinder alla undertecknade att föra fram det nordiska köket på följande vis: Vi skall uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region och bygga maten på råvaror som blir särskilt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden, alltså närodlat och lokalt. Det skall vara Matambassadörer för det Nordiska och egna, genuint rena och ärliga, det vinner vi alla på i längden. Och visst impulser är det tillåtet att ta utifrån så länge den egna lokala råvaran är representerad i första hand, och i det sammanhanget blir ju både braxen och mörten rena rama delikatesserna, råvaror som blivit alltför bortglömda, kanske nedvärderade av en eller annan anledning, men som nu kan bli en ren matupplevelse om bara någon innovativ måltidsskapare tar sig an råvaran med förnuftigt nyskapande. Det gäller att ha lite fantasi så löser man mycket även i ett kök, inte sant. För övrigt så är det ganska intressant att följa med hur man inom livsmedelsindustrin försöker kompensera förhållandet mellan att försöka framhålla en produkt som sund och det faktum att produkten är ett hel eller halvfabrikat, ibland ser man reklamtexter som att "mormors handgjorda köttbullar" från .... och så är det rullade på maskin, inte i sj---on att någon farmor eller mormor varit där och rullat si så där 160000 köttbullar åt dem.... komiskt, eller hur... livsmedelsindustrin sätter sin egna marknadsföring i svart ljus och en grå dager och det borde inte ta nämnvärt lång stund förren det flesta lär sig att reagera mot detta, skulle man då tycka, men man vet ju aldrig...kanske har vi nutidsmänniskor blivit för "medvetslösa"...

M sa...

Jepp, inom restauranger (åtminstone de bättre) och även alltmer bland allmänheten börjar intresset för det lokala och rena sprida sig. Även i de stora affärerna här i stan t.ex ser man mycket mer lokala produkter numera än för något år sedan. Så visst har efterfrågan lett till ökat utbud. Men men, offentliga måltiden däremot... Ja du vet ju lika bra som jag hur den ser ut...
"Functional food" och alla dessa "smooties" och nymodigheter är också något livsmedelsindustrin håller på att hjärntvätta oss konsumenter med. För att inte tala om hälsokostaffärernas låååångresta produkter som människor i ursprungslandet bättre skulle behöva än vi . Nä, blåbär får räcka för min del från skogen bakom knuten.

Skicka en kommentar